like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gelekt klimaatrapport schetst grimmig beeld

Van: op 27 augustus 2014

iceDe snelle groei in de uitstoot van broeikasgassen doet alle politieke inspanningen teniet en verhoogt het risico op "ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen". Dat is de conclusie van het nieuwe, gelekte rapport van het klimaatpanel van de VN (IPCC).

Het rapport wordt pas op 2 november officieel gepresenteerrd, maar de New York Times en Bloomberg konden al het definitieve ontwerp inkijken dat naar regeringen wordt gestuurd ter inzage. Heel wat waarschuwingen in het rapport zijn niet nieuw, stelt de New York Times vast, maar het taalgebruik van de klimaatwetenschappers is opvallend "urgenter en directer".

Zo laten de auteurs weinig twijfel over de oorzaken van de klimaatverandering bestaan. "De menselijke invloed is vastgesteld in de opwarming van de atmosfeer en de oceaan, in veranderingen van de wereldwijde watercyclus, in de vermindering van sneeuw en ijs, en in de stijging van de zeespiegel", stelt het rapport. "Het is extreem waarschijnlijk de dominante oorzaak van de gemeten opwarming sinds het midden van de 20e eeuw."

Abrupt en onomkeerbaar
Nu al is de wereldwijde temperatuur met 0,85 graden gestegen sinds 1880, stellen de klimaatwetenschappers. Dat is sneller dan de verandering die 10.000 jaar geleden een einde maakte aan de laatste ijstijd, en de auteurs waarschuwen dan ook dat "het risico op abrupte en onomkeerbare veranderingen toeneemt naarmate de temperatuur verder stijgt".

Het klimaatpanel wijst er op dat de graanproductie wereldwijd nu al afneemt, en dat een stijgende zeespiegel, extreme hittegolven en overvloedige neerslag zich al doen voelen.

De wereld nadert mogelijk nu al de temperatuur waarbij de ijskap op Groenland verdwijnt, stellen de auteurs. Het zal eeuwen duren voor die helemaal is weggesmolten, maar het proces is niet te stoppen en doet de zeespiegel met 7 meter stijgen.

Discipline
"Veel van de aspecten van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan zullen nog eeuwen doorgaan, zelfs als we de uitstoot van broeikasgassen kunnen stoppen", stelt het rapport. Toch denken de auteurs dat het nog mogelijk is om de stijging te beperken tot maximaal 2 graden Celsius, als er heel snel wordt ingegrepen.
De auteurs wijzen er op dat bedrijven en overheden reserves aan fossiele brandstoffen hebben die in totaal vier keer groter zijn dan wat op een veilige manier verbrand kan worden om de klimaatverandering onder de drempel van 2 graden te houden. Wil de wereld het risico voor toekomstige generaties beperken, dan zullen landen de discipline moeten vinden om het merendeel van die brandstoffen in de grond te houden.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dave schreef:

  Leer de mensen ook minder vuilnis te maken.

 2. Dave schreef:

  Laat de media een handje helpen. b,v.:Wees wijs met water. Maar ik wil geen zielige zeehondjes ogen met een gironummer meer zien. De kontrole daarop stelt niets voor.

 3. tkemmere schreef:

  @Erik, ik kan wel het een en ander roeptoeteren over wetenschappelijke onderbouwing van dit tabloid artikel, en over 2 jaar t.o.v. de termijnen waarop je klimaatverandering meet, maar ach. Ik kan het beter laten.

  Ik merk al weer dat het tot weinig leidt om sceptici te bekritiseren en richt me dus op de mensen om mij heen die het met me eens zijn. En de omvang van die groep neemt gelukkig toe. Eigenlijk is zo’n beetje iedereen wel overtuigd, de groep die er actie op onderneemt moet groter worden…

 4. tkemmere schreef:

  Ik vertrouw de IPCC rapporten voor 95%. Daar zit een gedegen club wetenschappers achter. En daar waar ze toch nog iets rommelen aan de inhoud, het wat bijschaven om politieke redenen, maakt het uiteindelijk toch niets uit gezien de extreme urgentie van de inhoud.

  En @alex (en @ton), even los van de wetenschap, fossiele brandstoffen hebben er een aantal miljoen jaar over gedaan om te vormen, voelen jullie dan niet aan dat het niet okee is om ze in een aantal decennia op te branden? Denken jullie echt dat er geen verband is? Ik snap niet hoe je zo kan denken.

  En @Alex, wat boeit het nou, of je het over “global warming” of “climate change” hebt? Je gaat me toch niet vertellen dat global Warming niet tot climate change leidt? Focus op het probleem, niet afleiden a.j.b.

  @Jos, /eens!/

 5. Erik schreef:

  Jammer dat jullie zomaar mee roeptoeteren. Lees dit artikel maar eens: 1,7 miljoen (!) vierkante KILOMETER meer ijs dan twee jaar geleden . . .
  http://dailym.ai/1qU33El

 6. Paul Sip schreef:

  Openbaringen 11:18 Doch de natiën ontstaken in gramschap, en úw gramschap kwam, en de bestemde tijd om de doden te oordelen en om aan uw slaven, de profeten, en aan de heiligen en aan hen die uw naam vrezen, de kleinen en de groten, [hun] beloning te geven, en om hen te verderven die de aarde verderven.”

 7. Nico Prins schreef:

  Ach, of het IPCC nu gelijk heeft of niet, of het nu een sekte aan het worden is of niet, als nuchtere Rotterdammer moet ik toch gewoon constateren dat het weer steeds extremer wordt. Daar hoef je geen geleerde voor te zijn. Regenbuien zijn heftiger, stormen frequenter. Mama Aarde wast zich schoon en pakt daarna de föhn om te kijken of de douche geholpen heeft. Zij zal dit blijven doen tot ze schoon is. Natuurlijk kunnen we onze kop in het zand houden en denken dat we slim genoeg zijn om de natuur en de grote kringloop van water voor te zijn, maar bedenk dan wel dat we niet eens slim genoeg zijn om iedereen te eten te geven op deze wereld.

 8. jos schreef:

  Ook al is er “niets aan de hand”, dan blijft nog de vraag of we met zijn allen door kunnen blijven gaan de aarde te behandelen als oud vuil. Bossen kappen, de zee leeg vissen,co2 uitstoten, noem de hele riedel maar op….

 9. Ger schreef:

  IPCC vat samen wat research vindt en doet dan aanbevelingen aan regeringen. Als 97% van de researcher van mening is (en dat verwoord in peer-reviewed verslagen) kun je wel aannemen dat IPCC niet een enkele mening verkondigd opgeduikeld uit een obscure blaadje. Nee het is het geen religie, en geen sekte met een enkele bron die wat staan de raaskalen voor eigen parochie. Diegene die zulke beeldspraak gebruikt is de raaskalende idioot.

 10. ton caris schreef:

  Inderdaad IPCC doet denken aan idioten die je regelmatig ziet op duiken en die dan verkondigen dat de wereld om wat voor reden dan vergaat vroeger stonden die idioten op de markt met een bijbel te zwaaien in 2012 waren het de Maya’s en nu zijn het de groene idioten neemt sekteachtige vormen aan

 11. Alex schreef:

  Wat een onzin, IPCC is niet te vertrouwen en hun “global warming” model zit er al 20 jaar naast. check suspiciousObservers.org Dat klimaat verandert en snel is niet te ontkennen. Maar het is wel gemakkelijk de bevolking de schuld te geven, zodat ze meer belastingen kunnen heffen voor hun smerige spelletjes. Eerst was het Global warming en plotseling werd dat verandert in climate change.