Vanaf 5 oktober dit jaar is de SDE++ regeling weer geopend. Met een budget van 5 miljard euro per jaar is dit dé subsidieregeling voor het verduurzamen van Nederland. Vanuit deze brede regeling kan er voor productie van hernieuwbare energie en CO2-arme warmte subsidie verkregen worden. Balance heeft met www.sdetool.nl de eerste tool gelanceerd waarin deze subsidie voor alle 125 subcategorieën te berekenen is.
SDE++ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie en subsidieert de onrendabele top van de productie van hernieuwbare elektriciteit en CO2-arme warmte. Door deze subsidie kunnen technieken die economisch niet kunnen concurreren met vervuilende technieken toch uitgevoerd worden. De SDE++ is onderverdeeld in de vijf hoofdcategorieën Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbare warmte, Hernieuwbaar gas, CO2-arme warmte en CO2-arme productie.
Onder ieder van deze hoofdcategorieën vallen verschillende technieken met ieder een eigen set aan voorwaarden en verschillende cijfers voor de berekening. Tot op heden ontbrak er een duidelijk totaaloverzicht waardoor het uitvoeren van specifieke berekeningen tijdsintensief was. Middels de SDEtool wordt dit eenvoudig inzichtelijk. Hierdoor kunnen ondernemers en overheden in een vroeg stadium vaststellen hoeveel SDE++ subsidie er beschikbaar is en of een investering economisch haalbaar is.
Uitbreiding
De bekendste voorbeelden van projecten die SDE++ subsidie ontvangen zijn zonnepanelen en windmolens, maar sinds de verbreding van de SDE+ naar de SDE++ in oktober 2020 zijn er veel technieken bijgekomen. In oktober dit jaar gaat het aantal subcategorieën zelfs van 85 naar 125. “De uitbreiding is zeer positief, echter, we zien dat het berekenen van de SDE++ veel aandacht vergt met alle verschillende technieken en bijbehorende variabelen.” aldus Sjoerd van der Ploeg, subsidieconsultant bij Balance. Een van de categorieën waarvan veel verwacht wordt is restwarmtebenutting. Volgens de heer Van der Ploeg is “SDE++ voor restwarmtebenutting een mooie kans voor bedrijven die willen verduurzamen. Nu is er nog relatief veel subsidie beschikbaar voor deze investeringen.”.
Bedrijven die warmte uit de reststroom koppelen en hergebruiken kunnen hier SDE++ voor ontvangen. Verder is de categorie ‘geavanceerde hernieuwbare brandstoffen’ een nieuwe toevoeging, hieronder vallen onder andere bio-ethanol en bio-LNG. Ook is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het afvangen en opslaan van CO2, of voor het produceren van warmte met behulp van biomassa.