Sellafield, de gevaarlijkste nucleaire locatie van Europa, lekt steeds harder uit een enorme silo met radioactief afval. Dat kan een gevaar vormen voor de publieke veiligheid, zo meldt de Guardian.
Zorgen over de veiligheid in het afbrokkelende gebouw en scheuren in een reservoir van giftig slib, bekend als B30, hebben geleid tot diplomatieke spanningen met landen als de VS, Noorwegen en Ierland, die vrezen dat Sellafield er niet in is geslaagd om de problemen onder controle te krijgen.
Bovendien zijn de systemen van de site gehacked, waarschijnlijk door Russische of Chinese groepen, meldde de krant eerder. Niet bekend is welke gegevens of systemen besmet zijn geraakt, of buit zijn gemaakt.
Het lek van radioactieve vloeistof uit een van de “grootste nucleaire gevaren in het VK” – een vervallen gebouw op de enorme locatie in Cumbria dat bekend staat als de Magnox swarf storage silo (MSSS) – zal waarschijnlijk tot 2050 voortduren. Dat kan volgens een officieel document “mogelijk aanzienlijke gevolgen” hebben als het steeds sneller gaat, waardoor het grondwater vervuild kan raken.
Er zijn ook scheuren ontstaan in het beton en asfalt dat het enorme bassin bedekt dat tientallen jaren nucleair slib bevat.
Deze zorgen zijn naar voren gekomen in Nuclear Leaks, een onderzoek van een jaar lang door de Guardian naar problemen met cyberhacking, radioactieve besmetting en een giftige werkcultuur op de enorme nucleaire stortplaats.
Risico voor Nederland
In geval van een calamiteit berekende de Noorse meteorologische dienst een pluim, die bij zuid-westenwind binnen 12 uur over Noorwegen, en daarna over Zweden, tot in Finland, Estland en Rusland zou waaien. Bij noord-westenwind zou dat over Nederland en de rest van Noordwest Europa zijn. Dat zou alleen al voor de gehele landbouw en veehouderij desastreus zijn.
Groter dan Tsjernobyl
Een wetenschapper die deel uitmaakt van een panel van deskundigen dat de Britse regering adviseert over de gevolgen van straling voor de gezondheid, vertelde de Guardian dat de risico’s van het lek en andere chemische lekken in Sellafield “stevig onder het tapijt zijn geschoven”.
Een brand in 1957 in Windscale, zoals de locatie vroeger heette, was het ergste nucleaire ongeluk in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe. Een EU-rapport uit 2001 waarschuwde dat een ongeluk in Sellafield erger zou kunnen zijn dan Tsjernobyl, de plaats van de ramp in 1986 in Oekraïne die vijf miljoen Europeanen blootstelde aan straling. Sellafield bevat aanzienlijk meer radioactief materiaal dan Tsjernobyl.
Sellafield, een uitgestrekt terrein van 6 vierkante kilometer aan de kust van Cumbria waar 11.000 mensen werken, slaat nucleair afval op dat afkomstig is van wapenprogramma’s en de opwekking van kernenergie en verwerkt dit afval.
Beeld: Wikipedia