Duurzaamheid: een onderwerp waar je vandaag de dag niet meer omheen kunt. We weten allemaal dat er geen planeet B bestaat en dus moet iedereen zijn steentje bijdragen en dat geldt ook voor de horeca. Het gaat tegenwoordig niet alleen maar om de sfeer en de kwaliteit van het voedsel, maar ook om hoe de horecazaak omgaat met duurzaamheid. Dus voor alle restauranthouders die dit lezen en moeite hebben met het verduurzamen van hun zaak, wie weet kunnen deze tips je een handje helpen.
Duurzame apparatuur
In een horecazaak staat vaak enorm veel apparatuur. Van horeca koelkasten en vriezers tot aan grote ovens en van frituurpannen tot warmhoudplaten. Alles kost enorm veel energie. Checken hoe energiezuinig je apparatuur is, is een wijze eerste stap als je jouw horecazaak wil verduurzamen. Hoe energiezuiniger je apparaten, hoe beter voor het milieu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat minder energieverbruik direct leidt tot minder broeikasgassen. En minder broeikasgassen betekent het tegengaan van het opwarmen van de aarde. Mocht je helemaal voor een duurzaam energieverbruik willen gaan? Dan is het raadzaam om je eens in te lezen over groene energie. Dus energie die is opgewekt uit bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens of uit een warmtepomp. Bij het opwekken van je energie uit een van deze bronnen kan je als horecazaak opeens een stuk duurzamer en soms zelfs helemaal duurzaam energieverbruik toepassen.
Duurzaam voedsel
Dagelijks worden er in de horeca grote hoeveelheden levensmiddelen, verpakkingsmateriaal en ander afval weggegooid. Zonde! De verspilling van voedsel en verpakkingen levert niet alleen een ethisch vraagstuk op, maar ook een financieel vraagstuk. Door restjes niet zomaar weg te gooien, maar te gebruiken voor nieuwe gerechten kan je als horeca niet alleen een steentje bijdragen aan het milieu, maar ben je ook nog eens goed bezig voor je eigen portemonnee.
Daarnaast kan je een stuk duurzamer bezig zijn door alleen te koken met seizoensgebonden, lokale groenten. We zijn ondertussen gewend dat we het hele jaar door alles kunnen eten wat we maar willen, maar dit heeft enorme ecologische gevolgen. Het importeren van groente en fruit die je niet in eigen land kan vinden moet niet enkel een lange afstand afleggen via auto, boot of vliegtuig, maar moet deze hele rit vaak ook gekoeld blijven. Door het voorkomen van het importeren van deze goederen verlaag je de CO2-uitstoot die tijdens deze koeling en transport vrijkomt en help je tegelijkertijd het milieu.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Duurzaam koken
Net zoals de apparatuur, kan je het koken zelf ook een stuk duurzamer maken. Veel keukens koken tegenwoordig nog op gas, wat enorm slecht is voor het milieu. Door een overstap te maken op elektrisch koken voorkom je met de huidige gasprijzen gigantische rekeningen en draag je bij aan een beter milieu. Daarnaast is het ook een stuk aangenamer voor het personeel in de keuken. Door te koken op inductie lopen de temperaturen in de keuken namelijk een stuk minder op. En tegelijkertijd ook weer duurzamer. Want dat scheelt weer koelen, zeker in de zomer.