Kunstenaars van Fossil Free Culture NL vragen met hun eerste performance van 2019 aandacht voor een Fossielvrij Museumplein in Amsterdam. Het kunstenaarscollectief liet afdrukken van met olie doordrenkte mensenlichamen achter op de glazen façade van het Concertgebouw en legt zo de ware aard van de ongepaste relatie bloot tussen de culturele instelling en Koninklijke Nederlandse Shell.
Vijftien performers van Fossil Free Culture NL namen kalm hun posities in voor de glazen façade van het Concertgebouw. Langzaam kwamen er drie met olie doordrenkte lichamen tevoorschijn die voorzichtig tegen het glas werden gedrukt. De afdrukken die achterbleven na deze performance herinneren aan de verwrongen lichamen van de drieluiken van Francis Bacon.
Maria Rietbergen van Fossil Free Culture NL: “Het Concertgebouw is hét ontmoetingspunt voor de politieke en financiële elites die Nederland besturen. De lobbyisten van Shell schurken graag tegen deze elites aan om hun wereldwijde klimaatverwoestende praktijken te normaliseren. Niet alleen in de businessclub van het Concertgebouw, maar ook in hun bestuurskamer. Het Concertgebouw is de laatste culturele instelling aan het Museumplein in Amsterdam die nog sponsoring van de fossiele industrie accepteert. Wij eisen een Fossielvrij Museumplein: Concertgebouw, drop Shell!”
Teken aan de wand
De olieachtige body prints verwijzen naar de vrouwen, mannen en kinderen over de hele wereld die worden gedwongen om, vaak met hun blote handen, de ravage die Shell achterlaat op te ruimen. Bijvoorbeeld van de vele olielekkages in de Nigerdelta. Werk dat wordt verricht buiten het blikveld en buiten het bewustzijn van vele Nederlanders om. Fossil Free Culture NL brengt deze specifieke smet op de nationale cultuur in beeld op het clubhuis van Shell: het Koninklijk Concertgebouw.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De titel van de performance, Writing on the Wall (Teken aan de Wand), maakt duidelijk dat het einde in zicht is voor de sponsoring van cultureel erfgoed door de fossiele industrie.
“Het Rijksmuseum stopte in 2017 met oliegigant Saudi Aramco. Het Van Gogh Museum volgde in 2018 en dropte sponsor Shell. Nu is het tijd voor het Concertgebouw om de banden met de fossiele industrie te verbreken. Het klimaat staat op instorten en Shell is een van de grootste vervuilers die ons doelbewust naar de rand heeft gebracht. Er is geen plek meer voor Shell in de kunsten,” aldus Maria Rietbergen.