like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Sleepwet op afluisteren maakt ook actievoeren voor klimaat moeilijker

Van: op 9 oktober 2017

Bijna ongemerkt kwam de sleepwet door de Eerste en Tweede Kamer, terwijl het een wet is die grote gevolgen heeft. Door deze wet mogen inlichtingendiensten vanaf 2018 massaal online communicatie onderscheppen. Dit betekent onder andere dat de overheid legaal telefoons, computers en andere apparaten mag hacken en al deze data mag delen met buitenlandse inlichtingendiensten.

 

Wat betekent de sleepwet voor jou?

Als jij in de buurt woont of zelfs toevallig dezelfde reis hebt gemaakt als iemand die verdacht is mogen inlichtingendiensten jouw gegevens ophalen. Hier mogen ze vervolgens drie jaar door rondstruinen, zonder dat het precies duidelijk is waar ze naar op zoek zijn. Elke camera en microfoon in elk apparaat wordt een potentiële informatiebron voor de AIVD, e-mails, foto's, skype-gesprekken en webgeschiedenis mogen allemaal bekeken worden, zelfs bij mensen die nergens van verdacht worden.

 

Wat betekent de sleepwet eigenlijk voor milieu-organisaties en activisten?

Door deze wet wordt het moeilijk om:

  • Overheden te confronteren met onthullingen, en daarbij bronnen te beschermen, of simpelweg een minister te verrassen met een goed getimede publicatie.
  • Veilig samen te werken met activisten uit landen waar verzet tegen de overheid levensgevaarlijk kan zijn.
  • Onaangekondigde burgerlijk ongehoorzame acties te organiseren, om bijvoorbeeld milieuvervuilende bedrijven tegen te houden, zoals onze bezetting van een gaslocatie in Groningen.

Nog 50.000 handtekeningen nodig om de sleepwet te stoppen!

Dankzij het initiatief van een groep studenten kunnen we deze sleepwet nog tegenhouden. Als het lukt om vóór 12 oktober 300.000 handtekeningen te verzamelen, wordt er een referendum over deze 'sleepwet' georganiseerd en kunnen we zorgen dat de Tweede Kamer dit onverstandige besluit herziet.

Heb je nog niet getekend? Teken dan vóór 13 oktober voor het referendum en roep je vrienden, collega's en familie op om ook te tekenen.

Teken de petitie

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws