Nederlandse industriële bedrijven hebben te veel gratis rechten gekregen om koolstofdioxide (CO2) uit te mogen stoten. Dat zegt Juliane Kokott, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.
De uitspraak is het gevolg van een rechtszaak die door Nederlandse bedrijven uit de energie-intensieve industrie is gestart, omdat zij vonden dat zij niet genoeg certificaten van de Europese Commissie hadden gekregen om CO2 uit te stoten. Het oordeel van de advocaat-generaal stelt de bedrijven echter in het ongelijk.
Europarlementarier Bas Eickhout zegt daarover: “Het is al jaren bekend dat er veel te veel gratis rechten uitgegeven worden. Bedrijven hebben enorme winsten kunnen maken door de prijs van emissierechten, waarvoor ze zelf niet hebben hoeven te betalen, gewoon door te berekenen aan klanten. Dit alles onder de mom van het ‘koolstof-weglekeffect’, een theoretisch probleem dat nog niet in de praktijk is waargenomen. Ik vecht al lang tegen het terugdringen van het plafond voor gratis emissierechten, maar stuit altijd op een muur van politici die volledig meegaan met de industriële lobby. Het is mooi om steun vanuit onverwachte hoek te krijgen.”
“Het is hoog tijd dat het Europese emissiehandelssysteem er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat de vervuiler betaalt voor de aangerichte schade. We zijn in Brussel net begonnen aan een herziening. Ik hoop dat deze uitspraak eraan bijdraagt dat er tijdens deze herziening kritischer naar de beweringen van de industrie gekeken wordt. Ervaring leert dat de desbetreffende sectoren namelijk altijd in de eerste plaats hun eigenbelang najagen”, stelt Eickhout.
Het advies van Kokott aan het Hof is niet bindend, maar wordt doorgaans wel door rechters gevolgd. Dat de bedrijven de ten onrechte genoten rechten moeten terugbetalen is echter niet waarschijnlijk.