like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De thuisaccu maakt duurzaam wonen aantrekkelijker

Van: op 6 augustus 2016

zonnepanelen2In juni vorig jaar werd de eerste thuisaccu van BMW en Solarwatt gelanceerd en Tesla en Mercedes volgden snel. Je kunt je zelf opgewekte duurzame energie opslaan in de huisaccu, om op een later moment te verbruiken. Is dat de investering waard en stimuleert het nog meer Nederlanders om zelf duurzame energie op te gaan wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dat zoeken we uit.

 

Salderen en de salderingsregeling

Heb je te veel duurzame energie opgewekt omdat de zon vanmiddag heeft geschenen? Dan kun je het overschot terugleveren aan de energiemaatschappij. Zij verrekenen dit met het energieverbruik wat de energiemaatschappij jou levert, bijvoorbeeld op momenten dat de zon niet schijnt. Dit begrip heet ‘salderen’. Het voordeel voor huishoudens die zelf duurzame energie opwekken is dat zij nu nog de teruggeleverde energie inclusief de energiebelasting vergoed krijgen. (zolang ze niet meer opwekken dan ze verbruiken).

Maar de salderingsregeling gaat in 2020 wijzigen of verdwijnen. Het belastingvoordeel gaat dan omlaag of verdwijnt zelfs helemaal, zodat dit gelijk wordt getrokken met huishoudens die geen zonnepanelen hebben. Maar wat is dan nog het voordeel van zelf energie opwekken?

 

Huisaccu bespaart honderden euro’s

Energiemaatschappijen zagen het niet zo snel, maar autofabrikanten gelukkig wel. Een huisaccu kan de oplossing bieden. Deze ontwikkeling maakt het ook zonder saldering aantrekkelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Hiermee kun je de opgewekte energie namelijk opslaan en op een later moment van de dag verbruiken wanneer het nodig is.

Voorlopig is de aanschafprijs van een huisaccu nog hoog, zo'n €3.000. Zolang het belastingvoordeel door het salderen nog van kracht is, kan deze investering pas op langere termijn worden terugverdiend. Verdwijnt de salderingsregeling in 2020, dan is de huisaccu niet alleen interessant voor huishoudens die momenteel al duurzame energie opwekken. Door zelf energie op te slaan, heb je nauwelijks meer energie van de energiemaatschappij nodig. Dit zorgt voor een enorme besparing in leveringskosten en de hoge belastingen. Naar schatting kan een thuisaccu dan zorgen voor enkele honderden euro’s besparing per jaar.

Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers Energie

 

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Het energieverbruikstijgt al jaar op jaar. Steeds vaker en meer zijn er elektrische apparaten in huis. Koelkasten steeds groter en tanden geschrobd en gepicked…steeds meer elektrisch. Hoewel de apparaten energie zuiniger worden, voorkomt dat geen stijging. Vreemd genoeg is er weinig aandacht voor het minder of gedeeld gebruik van diezelfde energie.
  Nadat mijn 3e, vaak gebruikte, blender in 5 jaar de geest gaf en ook het repair café geen oplossing wist, nam ik een drastisch besluit….
  Nu heb ik een handklopper voor de room…een handaangedreven blender. De gewone tandenborstel staat weer op mijn wastafelplankje. Een grasmaaier heb ik niet npdig in mijn eetbare tuin…Een magnetron heb ik nooit willen hebben…etc.
  Ik ben nog niet zover dat ik een wasmachine op pedaalkracht aanschaf, maar minder vaak wassen is absoluut haalbaar. Ik zou er haast depressief van kunnen worden als ik lees hoeveel er weggegooid wordt en doorgedraaid…Steeds vaker bespeur ik een gevoel bij mezelf dat ik leef in een steeds hedonistischer samenleving waarin het dier of de natuur tienderangs zijn geworden. Het gemak waarmee een deel van de mensen achteloos voorbij gaat aan de werkelijk onschatbare waarde van zo veel is misschien nog wel het méést onduurzame in ons handelen….

 2. Walther Walraven schreef:

  Marktonderzoek van de genoemde accus van Solarwat, Tesla/..; tonen aan dat de prijs van een kwh van eigen opgelsagen en gebruikte stroom uitkomt op € 0,25,

  Als de salderingsregeling eindigt krijgen bezitters van zonnepanelen tenminste de onkoopprijs retour van de stoombedrijven als Eneco, Essent, Budget energie, …; deze prijs is inclusief de btw 4 tot 6 eurocent.

  De inkoopprijs van stoom inclusief alle opslagen bedraagt momenteel € 0,17 tot € 0,20 per kwh.

  Dat houdt in dat na het stoppen van de salderingsregeling de inkoop van je eigen stroom die via het net was gebufferd € 0,13 tot € 0,16 gaat kosten.

  Een eigen accu kan dan pas uit als deze voor een lager bedrag kan opslaan en afgeven. Grofweg zal de prijs van deze huidge accusystemen dus tenminste 50% omlaag moeten om breakeven te spelen. Je verdiend dan nog niets. Het wordt pas interessant als de de huigede prijzen met 70% omlaag gaan.

  De overheid kan het kopen van de accus stimuleren door de milieubelasting met 15 cent te verhogen. Bedrijven betalen vrijwel geen milieubelasting. Dat is in heel Europa het geval. Dat gaat ook niet veranderen omdat de concurenetiiepositie daarmee in het geding komt en daarmee de werkgelegenheid.

  Dus we moeten accus uitvinden die stoom kunnen opslaan voor 1 tot 2 cent per kwh. Dan kan het verschil gemaakt worwden voor bedrijven en burgers.

 3. Berto Aussems schreef:

  Het zou mooi zijn als United Consumers Energie zich proactief op het verdwijnen van de salderingsregeling inspeelt door een goedkoop huisaccusysteem aan de leden aan te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door een lease constructie.
  Zelf onderzoek ik bestaande on/off-grid systemen. Het aanbod is nog beperkt en vrij duur. Onder andere het Nederlandse bedrijf Victron Energy levert deze systemen.