In juni vorig jaar werd de eerste thuisaccu van BMW en Solarwatt gelanceerd en Tesla en Mercedes volgden snel. Je kunt je zelf opgewekte duurzame energie opslaan in de huisaccu, om op een later moment te verbruiken. Is dat de investering waard en stimuleert het nog meer Nederlanders om zelf duurzame energie op te gaan wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dat zoeken we uit.
Salderen en de salderingsregeling
Heb je te veel duurzame energie opgewekt omdat de zon vanmiddag heeft geschenen? Dan kun je het overschot terugleveren aan de energiemaatschappij. Zij verrekenen dit met het energieverbruik wat de energiemaatschappij jou levert, bijvoorbeeld op momenten dat de zon niet schijnt. Dit begrip heet ‘salderen’. Het voordeel voor huishoudens die zelf duurzame energie opwekken is dat zij nu nog de teruggeleverde energie inclusief de energiebelasting vergoed krijgen. (zolang ze niet meer opwekken dan ze verbruiken).
Maar de salderingsregeling gaat in 2020 wijzigen of verdwijnen. Het belastingvoordeel gaat dan omlaag of verdwijnt zelfs helemaal, zodat dit gelijk wordt getrokken met huishoudens die geen zonnepanelen hebben. Maar wat is dan nog het voordeel van zelf energie opwekken?
Huisaccu bespaart honderden euro’s
Energiemaatschappijen zagen het niet zo snel, maar autofabrikanten gelukkig wel. Een huisaccu kan de oplossing bieden. Deze ontwikkeling maakt het ook zonder saldering aantrekkelijk om zelf duurzame energie op te wekken. Hiermee kun je de opgewekte energie namelijk opslaan en op een later moment van de dag verbruiken wanneer het nodig is.
Voorlopig is de aanschafprijs van een huisaccu nog hoog, zo’n €3.000. Zolang het belastingvoordeel door het salderen nog van kracht is, kan deze investering pas op langere termijn worden terugverdiend. Verdwijnt de salderingsregeling in 2020, dan is de huisaccu niet alleen interessant voor huishoudens die momenteel al duurzame energie opwekken. Door zelf energie op te slaan, heb je nauwelijks meer energie van de energiemaatschappij nodig. Dit zorgt voor een enorme besparing in leveringskosten en de hoge belastingen. Naar schatting kan een thuisaccu dan zorgen voor enkele honderden euro’s besparing per jaar.
Deze informatie is beschikbaar gesteld door UnitedConsumers Energie