like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Unep: opwarming klimaat gaat ver over 2 graden heen

Van: op 27 november 2018

hittetijdperk

Uit een nieuw rapport dat dinsdag door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) is vrijgegeven, blijkt dat de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide (CO2) opnieuw is gestegen in 2017.  Het rapport komt slechts enkele dagen voor de belangrijkste VN-conferentie over klimaatverandering bekend als COP 24, die plaatsvindt in Katowice, Polen. UNEP zegt dat landen hun inspanningen moeten verdrievoudigen om de temperatuurstijging onder 1,5 graag te houden.

Het UNEP-rapport komt kort na het IPCC-rapport van oktober, waarin werd gewaarschuwd dat de emissies nu niet meer mogen stijgen om de temperatuur onder 1,5 ° C te houden.

Brandalarm

"Als het IPCC-rapport een wereldwijd brandalarm vertegenwoordigt, is dit rapport het onderzoek naar brandstichting," zei de adjunct-directeur van de UNEP, Joyce Msuya. "De wetenschap is duidelijk; in plaats van alle ambitieuze klimaatplannen die we hebben gezien, moeten overheden sneller en urgenter daadwerkelijk vooruitgang boeken. We wakkeren dit vuur aan terwijl de middelen om het te blussen binnen handbereik zijn."

De totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen, inclusief veranderingen in landgebruik, bereikte een recordniveau van 53,5 Gigaton in 2017, een stijging van 0,7 Gigaton in vergelijking met 2016.

"De mondiale broeikasgasemissies moeten in 2030 juist 25 procent en 55 procent lager zijn dan in 2017 om het broeikaseffect te beperken tot respectievelijk 2 ° C en 1,5 ° C," zei het rapport.

Erger is, dat er geen teken is van omkering van deze trend en dat slechts 57 landen (die 60% van de mondiale emissies vertegenwoordigen) op weg zijn om hun "emissions gap" te overbruggen - de kloof tussen waar we waarschijnlijk zullen zijn en waar we daadwerkelijk moeten zijn.

Verhoogde emissies en achterblijvende actie betekent dat de achterstand groter is dan ooit.

UNEP benadrukt dat, hoewel "het groeiende momentum uit de particuliere sector" en "onbenut potentieel van innovatie en groenfinanciering" "paden" bieden om de uitstootkloof wereldwijd te overbruggen, de "technische haalbaarheid" van het beperken van het broeikaseffect tot 1,5 ° C "afneemt ”.

Inspanningen verviervoudigen

Oftewel: landen moeten hun inspanningen voor klimaatactie per direct verdrievoudigen, om halverwege de eeuw de 2° C-stijging te halen. Om aan de limiet van 1,5° C te voldoen, zouden ze hun inspanningen moeten verviervoudigen.

Een voortzetting van de huidige trends zal waarschijnlijk resulteren in een opwarming van de aarde rond de 3° C tegen het einde van de eeuw, met verdergaande temperatuurstijgingen daarna.

"Het soort ingrijpende, grootschalige actie die we dringend nodig hebben, is nog niet gezien," zei UNEP.

Het rapport biedt regeringen concrete manieren om hun emissiekloof te overbruggen, onder meer door middel van fiscaal beleid, innovatieve technologie, private en locale actie en meer.

Dit negende UNEP-emissieverslag is opgesteld door een internationaal team van vooraanstaande wetenschappers, waarbij alle beschikbare informatie werd beoordeeld.

Lees het complete UNEP rapport 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!