like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Vandebron wil kolencentrale Nuon kopen voor sluiting

Van: op 23 maart 2017

hemwegcentrale nuon[update] Energieleverancier Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro voor de overname van de Hemweg kolencentrale in Amsterdam, eigendom van Nuon. Dit bod kan worden besteed aan een goede regeling voor de medewerkers van de centrale. Vandebron geeft de centrale een nieuwe bestemming. De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de vijf actieve centrales, de oudste en meest vervuilende van Nederland. Jaarlijks stoot de centrale 4,5 megaton aan CO2 uit, wat gelijk staat aan de uitstoot van 1.3 miljoen auto's. Hiermee zorgt de centrale voor een verslechtering van de Amsterdamse luchtkwaliteit, welke regelmatig beneden de Europese norm valt.

Nuon maakte in december 2016 bekend de centrale alleen te willen sluiten op kosten van de overheid. Mocht de overheid niet meebetalen, dan is de kans groot dat de kolencentrale wordt verkocht aan een partij die door kan blijven stoken tot 2034. Maar op dit moment gebeurt er nog helemaal niets. 'De kolencentrale zorgt voor sterke vervuiling van de stad, de lucht en de natuur. Bovendien is zo'n rokende pijp geen gezicht. Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten', verklaart Aart van Veller, mede-oprichter van Vandebron.

Om die reden biedt Vandebron 1 miljoen euro op de kolencentrale. Met dit bedrag kan eigenaar Nuon een goede regeling bieden aan de 200 medewerkers van de kolencentrale. Als Nuon op dit bod ingaat, wil Vandebron de kolencentrale teruggeven aan de stad Amsterdam. Het doel is om van iets dat vervuilend is, iets te maken waar iedereen wel iets aan heeft. Plannen hiervoor worden binnenkort bekendgemaakt.

Het is voor Vandebron vanzelfsprekend dat de Gemeente Amsterdam betrokken wordt bij het proces. 'We kunnen niet van de gemeente verwachten dat zij nu al een positie innemen. Zodra de koop rond is, gaan we natuurlijk wel gelijk met de gemeente om de tafel. Wij vinden het belangrijk dat zij volledig aan boord is met de plannen die wij voor ogen hebben', zegt Remco Wilcke, mede-oprichter van Vandebron.

 

Nuon wil niet, Amsterdam en Tony Chocolonely wel

Nuon liet de dag van het aanbod nog weten niet akkoord te gaan met een ''stuntbod'', schreef nu.nl. Wethouder Choho van Amsterdam reageerde daarop dat hij eveneens een miljoen wil vrijmaken om bij te dragen aan de sluiting. ,,Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers.''

Tony's Chocolonely, dat zijn repen nu niet zelf produceert, kijkt al geruime tijd uit naar een locatie voor een chocoladefabriek en wil ook een miljoen in de pot doen. De Hemwegcentrale van Nuon lijkt daar geknipt voor, zegt 'chief chocolate officer' Henk Jan Beltman in het AD.

Nadat gemeente Amsterdam de actie ging ondersteunen gaf Nuon aan er wel over in gesprek te willen gaan. Vervolgens wees Nuon het bod toch af.

Meer informatie over het project is te vinden op www.wijwillenhemweg.nl. Via deze website houdt Vandebron iedereen persoonlijk op de hoogte van de voortgang van het bod op de kolencentrale.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Harry schreef:

  Waarom geen acties vanuit de energie-consumenten NUON te gaan boycotten! AVAAZ of Greenpeace voel je aangesproken !!

 2. Richard schreef:

  Mooie actie van Vandebron!

  Als er nu diverse ‘duurzame’ organisaties de Nuon medewerkers een toekomst bieden, via een baan bijvoorbeeld, dan hoeft het sociaal plan ook niet zo uitgebreid te zijn lijkt me zo. Kunnen de CO2 credits direct bijgeschreven worden op conto van deze participerende organisaties.

  De ‘buy out’ van de energiecentrale kan dan sneller en goedkoper zijn verwacht ik.

  En waarom nu al niet het huidige NUON personeel een baan aanbieden in Amsterdam e.o.?

 3. dick verboom schreef:

  Wat is CCS en CCS2 ? Scheikunde was voor mij 50 jaar geleden…

 4. henk daalder schreef:

  Belachelijke actie van vandebron, etc en de wethouder van Amsterdam.
  We bouwen veel te langzaam windparken, dus centrales zullen nog decennia nodig zijn.

  Deze centrale is nog enkele honderden miljoenen EUR waard.
  Laat Nuon proberen er ontwikkel subsidie voor CCS2 voor te krijgen.
  Alle 3000 centrales moeten zo snel mogelijk hun CO2 uitstoot gaan afvangen en fixeren tot vaste stof, dat doe je met CCS2.
  Dat is een sterk verbeterde opvolger van CCS.

  Vattenfal heeft vele centrales, met Nederlandse ontwikkel subsidie, kunnen ze de CCS2 techniek ontwikkelen in de Hemweg centrale en die kopiëren naar hun andere centrales.

  Nederland is te beroerd om deze vorm van klimaat reddende industrie politiek te toe te passen. Maar buitenlandse bedrijven zijn wellicht verstandiger.

  Verplichte CCS2 op alle centrales maakt stroom klimaat neutraal, en daar gaat het om.
  Klimaat neutraal is veel urgenter dan duurzaam
  Want al in 2000 zat er genoeg CO2 in de lucht voor 2 graden opwarming.
  CCS2 geeft werk, in de installatie, en het mijnen en handel in Olivijn.
  En het voorkomt CO2 uitstoot, dus wordt de centrale geschikt voor klimaat neutrale stroom.
  Alle centrales moeten verplicht CCS2 gaan toepassen, ook de centrales op russisch gas
  Ook de duitse centrales, als Nederland dat ontwikkelt, kan het verkocht worden aan de andere 3000 centrales in de wereld.
  Dat is industriebeleid voor het klimaat

 5. Duurzame Fred schreef:

  Het is een verkeerde een een beschamende reactie van Nuon. Het moederbedrijf van Nuon heeft vorig jaar nog miljarden afgeschreven op de oude kolencentrales.
  Nuon wilt de verkoopprijs gebruiken om een sociaal plan te kunnen creëren voor het boventallig personeel. In 2023 komt er nog 4 windparken van 700MW per windpark. De maximale capaciteit zit net boven die van één windpark. Het is een kwestie van tijd. Niemand zal de kolencentrale willen hebben om er energie mee op te wekken.

  Wat ook niet onbelangrijk is de reputatie schade dat Nuon nu lijdt. Ik denk hoe langer Nuon nu wacht, hoe groter de reputatieschade zal worden voor Nuon.
  Wat ook niet vergeten mag worden, is dat de ceo van Nuon gewoon te traag is geweeest met het versneld afschrijven van de oude kolencentrales. We hebben kunnen zien dat het moederbedrijf van Nuon milarden heeft afgeschreven heeft. Heeft Nuon niet eens een slordige 12 a 20 miljoen euro voor een kleine 200 medewerkers?

  Technische vaklui en processors vinden vaak snel een andere baan. Voor het kantoorpersoneel zal het wat lastiger worden.