like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vergroenen kolencentrales veel duurder dan sluiten

Van: op 27 september 2016

kolencentrale kolencentralesHet vergroenen van de drie gloednieuwe Nederlandse kolencentrales kost ongeveer 8 miljard euro. Vergroenen houdt in dat de CO2-uitstoot slechts wordt gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door CE Delft.

CE Delft onderzocht voor Natuur & Milieu wat de vergroening van één kolencentrale kost: de Maasvlakte centrale van Uniper. Daar zijn op dit moment de meest concrete plannen om de CO2 uitstoot te verlagen. Het vergroenen van deze kolencentrale kost tussen 2,3 en 2,8 miljard euro. Op basis hiervan schat Natuur & Milieu de kosten voor het vergroenen van de drie nieuwe Nederlandse kolencentrales op ongeveer 8 miljard.

 

Sluiten kolencentrales levert 4,7 miljard op

Eerder onderzoek van Natuur & Milieu werd uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO. Daaruit bleek dat het sluiten van alle kolencentrales Nederland 4,7 miljard euro aan welvaartswinst oplevert. Deze welvaartswinst wordt grotendeels veroorzaakt door vermeden kosten voor schade aan volksgezondheid en klimaat.

 

Dure pleister, weinig effect

‘Het vergroenen van kolencentrales is maatschappelijk dus vele malen duurder dan het sluiten van kolencentrales.' Dat zegt  Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. ‘De conclusie is duidelijk: sluiten is goedkoper dan vergroenen. Die miljarden die we uitsparen kunnen we beter investeren in duurzame energie.’

Het milieueffect van de vergroening is bovendien nihil. De CO2 uitstoot wordt slechts naar beneden gebracht tot het niveau van een moderne gascentrale, die de helft minder uitstoot dan een kolencentrale. De uitstoot van andere schadelijke stoffen als kwik en zwavel blijft echter gelijk en daalt dus niet.

 

Vergroenen

Aanleiding van dit onderzoek is het plan van minister Kamp om de kolencentrales die na 2017 nog open zijn, uit te faseren. De vraag in politiek Den Haag is of de centrales nog nuttig kunnen zijn in de energietransitie door de CO2 uitstoot te halveren. Dit vergroenen kan door middel van drie mogelijkheden: het toepassen van CO2-afvang en opslag (CCS), warmtelevering en het meestoken van biomassa.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Ik mag hopen, dat de opvolger van minister Henk Kamp (of zijn adviseurs van het ministerie) dit artikel en de reacites ook goed gelezen heeft.

  Dat mag ik toch wel hopen van wel? Waarvan akte.

 2. bennie oude lansink schreef:

  ja zolang de aandeelhouders nog steeds winst uitkering krijgen en dit weer zien van een mogelijkheid om de centrale langer open te houden. Zo las ik over kerncentrale Borsele dat die met verlies leid maar de aandeelhouders hadden wel een winst uitkering. dat er geen geld is in een pot om deze in de toekomst af te bouwen en dat er in de toekomst geen geld is voor het beheer van het afval. dus dat gaat straks betaald worden via het rijk dus weer op kosten van de gewone man.

 3. henkz schreef:

  Laat ik even voorop stellen dat ik voor sluiting van kolencentrales ben.

  CE Delft speelt een hele vreemde rol. In bovengenoemd rapport wordt gesteld dat warmtelevering van de kolencentrale MPP3 geld kost. In een ander rapport van CE (http://www.ce.nl/publicatie/mkba_warmte_zuid-holland/1500) wordt juist gemeld dat warmtelevering geld oplevert.

  Vreemde zaak, het lijkt erop dat CE alleen maar naar de opdrachtgever toe schrijft. Dat is anderen ook al opgevallen: http://www.cobouw.nl/artikel/1035586-rappomania

 4. bennie oude lansink schreef:

  henk kwestie van tijd vijf of tien jaar ben zelf al zo ver geen gas meer en eigen zonnestroom en wat ik nog gebruik is windmolenstroom het gaat steeds harder de goede weg op aan steeds meer windmolens en zonnepanelen.

 5. Henk Kuiper schreef:

  Die kolencentrales gaan vanzelf dicht. Door de almaar toenemende groene productiecapaciteit die erbij geplaatst wordt stort de prijs van een kWh in. Kolencentrales worden daarmee onrendabel. Zonnepanelen en windmolens hebben bijna geen variabele kosten en blijven dus produceren ook als de prijs instort. Kolen- en gascentrales moeten kolen of gas inkopen voor iedere kWh die ze opwekken. Er komt een punt waar dat onrendabel wordt.