like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vervuiling dodelijker dan ziekte in ontwikkelingslanden

Van: op 18 juni 2014
carbonbubble

Vervuiling, en niet ziekte, blijkt volgens een nieuwe analyse de grootste doder in ontwikkelingslanden. Het gaat  jaarlijks om dan meer 8,4 miljoen slachtoffers, bijna driemaal zoveel doden als door malaria bijvoorbeeld. Toch is er bij de internationale gemeenschap weinig aandacht voor het probleem.

"Giftige sites, samen met lucht- en watervervuiling, hypothekeren de gezondheid in ontwikkelingslanden", verklaart Richard Fuller, voorzitter van het Pure Earth/Blacksmith Institute, dat de analyse deed in het kader van de Global Alliance on Health and Pollution (GAHP) – een overlegplatform van internationale agentschappen, nationale regeringen, academici en het middenveld.

Lucht- en chemische vervuiling nemen snel toe in deze regio's, en als we de volledige impact op de gezondheid van mensen in beschouwing nemen "zijn de gevolgen vreselijk", zegt Fuller.

De toekomst hoeft niet somber te zijn, aangezien het Westen in grote mate zijn problemen met vervuiling heeft opgelost. De rest van de wereld heeft daar hulp bij nodig, en toch komt vervuiling niet meer voor in de huidige ontwerptekst van de duurzame ontwikkelingsdoelen, de opvolger van de VN-millenniumdoelstellingen.

Stille doder

"Vervuiling wordt wel eens de stille doder genoemd, want de gezondheidsstatistieken meten alleen ziekten", aldus Fuller. "Daardoor lijkt vervuiling een onbelangrijk probleem, terwijl er serieuze actie nodig is."

De GAHP-analyse gebruikt data van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere instituten. Ze stelt dat er 7,4 miljoen doden vorig jaar te wijten zijn aan vervuiling van lucht, water en sanitair. Nog eens een miljoen doden zouden het gevolg zijn van giftige stoffen en industrieel afval dat terechtkomt in de lucht, het water, de bodem en het voedsel in ontwikkelingslanden.

"De schadelijke invloed op de gezondheid van milieuverontreiniging in deze landen staat bovenaan het lijstje met de impact van besmettelijke ziekten en roken", meent Jack Caravanos, hoogleraar milieugezondheid aan de Stadsuniversiteit van New York, en adviseur bij het Blacksmith-instituut.

"Het is extreem moeilijk om de gezondheidsimpact in te schatten van de duizenden giftige sites die vervuild zijn met lood, kwik, hexavalent chroom en in onbruik geraakte pesticiden", aldus Caravanos.

Onderschatting

Het miljoen doden is waarschijnlijk een grove onderschatting, aangezien het onderzoek naar de omvang van het probleem nog maar pas loopt.

Dit soort chemicaliën verspreidt zich ook. Regen spoelt ze in bodems en waterlopen, en de wind blaast de partikels over lange afstanden, waar ze soms op gewassen en voedsel terechtkomen, legt Caravanos uit.

"We hebben meer dan tweehonderd plaatsen in kaart gebracht met vervuilde lucht, grond of vervuild water die ongeveer 6 miljoen mensen bedreigen", verklaart John Pwamang van het Ghanese milieubeschermingsagentschap. "Daar zitten ook plaatsen tussen met loodvergiftiging door recyclage van gebruikte batterijen en het ontmantelen van elektronisch afval – waar kabels in de open lucht worden verbrand en schadelijke rook hele buurten vergiftigt", verduidelijkt Pwamang.

Van kanker tot Alzheimer

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een verbijsterende waaier aan ziekten zoals kanker, hartaandoeningen, diabetes, obisitas, ADHD, autisme, Alzheimer en depressie linkt aan de toenemende hoeveelheid schadelijke chemicaliën in ons lichaam, stelt Julian Cribb, de auteur van het boek 'Poisoned Planet'.

"Ieder jaar komen er zo'n duizend nieuwe industriële chemicaliën bij, waarvan de Verenigde Naties zeggen dat ze grotendeels niet getest zijn op hun schadelijkheid voor mens en milieu", besluit hij.

Bron: IPS - Stephen Leahy

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. dave schreef:

    Als er teveel mensen (gebruiker vd aarde)komen, zullen zij zichzelf weer reduzeren. vergiftiging, virusmutaties enz… Dat hoort nou eenmaal.

  2. henk schreef:

    Het is toch van de gekke dat sommigen het recht hebben om lucht, water en bodem te vervuilen voor hun persoonlijk gewin. Goed de consumenten zullen ook een deel van hun luilekkerlandleven moeten inleveren voor de toekomst van hun achterkleinkinderen, maar wie wil dat niet?

  3. ilse schreef:

    Hallo ik mis de vermelding van de ziekte COPD (longemfyseem), ik als patiente (50 jr.) en al 10 jr. dragend van deze vreselijke ziekte ondervind het dagelijks. Als er op het journaal en of het reclamespotje longfonds over COPD (longemfyseem) wordt gepraat, wordt er alleen gezegd dat het aan roken ligt. Echter er zijn dagen bij, als de lucht vol hangt met chemietrails, bemerk ik het meteen wat bij mij tot nog meer ernstiger benauwdheid lijdt. Net zoals er nog geen smog alarm wordt afgegeven in Nederland, waar omliggende en andere landen wel zijn verantwoordelijkheid innemen. Ik kan ook niet begrijpen, dat mensen denken dat dit alleen in hele ernstige mate voorkomt in China. De lucht heeft geen grenzen, heel de wereld wordt hiemee bevuild. Ik zou eens willen dat de Nederlandse overheid openkaart speelt, van onze slechte kwaliteit lucht die wij met z’n allen dagelijks inademen. Ik riep 10 jr. geleden al tegen de mensen, dat als er een scooter voorbij rijdt en ik nog enigszins op adem ben, dat ik na zo’n voorbij rijdende scooter naar lucht aan het snakken ben. Wanneer worden wij eens wakker, als je de ziekte COPD (longemfyseem) hebt, is het telaat en lever je de kwaliteit van leven écht in en dit komt niet meer terug maar wordt alleen maar ernstiger tot er een stinkende dood opvolgt. Fijn dat ik even hier mijn hart kon luchten, ilse