like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vier jij een duurzame kerst?

Van: op 20 december 2016

kerstmenuDe feestdagen staan weer voor de deur, en die staan zoals elk jaar, naast het samenkomen met vrienden en familie, vooral in het teken van eten. Veel eten.

 

Veel vlees en verspilling

Hoewel we de afgelopen jaren met zijn allen gemiddeld minder vlees zijn gaan eten speelt het nog regelmatig de hoofdrol tijdens het kerstdiner. Denk aan rollade, kalkoen, carpaccio of ossehaas. Met kerst eten we dan ook meer vlees dan we doorgaans eten, namelijk niet alleen in het hoofdgerecht (of tijdens het gourmetten) maar ook in de voor- en bijgerechten. Er staat bovendien zo veel eten op tafel dat we meer eten dan normaal, en, daarna, ontzettend veel weggooien. Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat we voor ca. 124 miljoen euro aan eten weggooien tijdens de kerst. En naar schatting leiden de feestdagen tot een halve kilo extra aan lichaamsgewicht.

 

Meer uit eten

Wel kiezen Nederlanders er dit jaar vaker voor om uit eten te gaan. Zo stelt 70 procent van restaurants meer reserveringen te hebben tijdens de feestdagen dan voorheen. Maar ook in restaurants draait het menu voornamelijk rond vleesgerechten. Terwijl juist vlees (evenals zuivel) een disproportioneel grote ecologische voetafdruk heeft.

 

Impact op de aarde

Als we kijken naar het water dat wordt gebruikt voor de productie van een kilo rundvlees zit je al snel op zo’n 15.000 liter, via o.a. (het verbouwen van) veevoer en het dier zelf. Voor varkensvlees is dat 6.000 liter en voor een kilo kip ca. 4.300 liter (Bron: Wakker Dier). Een kilo vlees ‘kost’ (afhankelijk van het dier) tussen de 2-25 kilo voer, dat deels wordt verbouwd op akkers waar we ook andere gewassen hadden kunnen verbouwen voor onze eigen consumptie. En de vleessector speelt een grote rol in de uitstoot van broeikasgassen. Niet bepaald in lijn met de kerstgedachte.

 

Doe het eens lekker duurzaaam!

Wil je het dit jaar eens duurzamer aanpakken? Of je nou uit eten gaat of zelf de komende dagen in de keuken staat; probeer (een deel) van de dierlijke ingrediënten voor plantaardige te vervangen, kook een (bij-)gerecht minder of vraag het restaurant bij je reservering om een vegetarische optie. Kies je voor meer plantaardige en daarmee minder zware gerechten dan heb je direct meer ruimte voor het toetje! Daarnaast draag je indirect bij aan minder ontbossing, minder uitstoot, minder (indirecte) waterconsumptie en minder voedselverspilling! En dat past weer volledig in de kerstgedachte.

Prettige feestdagen en Eet Smaackelijk!

Hilde Anna de Vries en Natascha Kooiman, Smaackmakers

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Netty Weijenberg schreef:

    Blij zijn met voldoende eten, dat alle bouwstoffen bevat om ons lichaam gezond te houden en ook nog eens met liefde, aandacht en smaak is bereid. Zo zie ik mijn dagelijks eten het jaarrond. Daar hoort uiteraard een passende leefstijl bij, een leefstijl die past bij de mens temidden van en niet heersend over miljoenen schepselen op aarde.