Amsterdam heeft een voedselvisie. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de Partij voor de Dieren en Amsterdamse stadslandbouwinitiatieven in vervulling. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam: ‘Geweldig dat de voedselvisie er nu ligt. Amsterdam geeft aan serieus met duurzame en regionale voedselvoorziening aan de slag te gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat de Amsterdammers en de vele voedselinitiatieven die de stad rijk is hiervan zullen profiteren, en dat er ruimte zal komen voor meer stadslandbouw.’
De motie van de Partij voor de Dieren die vroeg om een voedselvisie werd in 2011 maar met een nipte meerderheid aangenomen. Inmiddels wordt de visie door vriend en vijand omhelst, met uitzondering van het CDA. In de visie wordt de relatie benadrukt tussen voedsel, gezondheid, sociale participatie, duurzaamheid, economie en educatie.
Johnas van Lammeren: ‘Voedsel krijgt overal in de wereld steeds meer aandacht. Dat heeft te maken met voedselcrises, klimaatverandering en de manier waarop voedsel verdeeld is in de wereld. Meer mensen gaan in steden wonen en daar is de voedselvoorziening vaak uit balans: er wordt nauwelijks geproduceerd, en vooral geconsumeerd. Een Nederlandse maaltijd heeft ruim 30.000 km afgelegd voordat deze op ons bord ligt; ons voedsel draagt voor 30 tot 40% bij aan de totale CO2-uitstoot. Door die afstand kleiner te maken en in te zetten op stadslandbouw en meer plantaardige voeding, kunnen kinderen leren waar hun maaltijd vandaan komt, neemt vervuiling als gevolg van transportbewegingen af en maken we de stad tegelijkertijd groener, gezonder, mooier en socialer.’
Farming the City en Platform Eetbaar Amsterdam zijn blij met de Voedselvisie. Annet van hoorn, Platform Eetbaar Amsterdam: ‘Dit is een belangrijke stap voorwaarts, mede het resultaat van onze inspanningen van afgelopen jaren. We blijven constructief voeden, ondermeer via een vervolg op het Prototyping the Food Council evenement in Pakhuis de Zwijger.’ Anke de Vrieze, Farming the City: ‘We zijn er trots op te leven in een stad die voedsel waardeert als recht en als kans. Het is nu zaak om hard te blijven werken en voedsel te gebruiken als instrument voor de ontwikkeling van Amsterdam.’