Van de 22 plaatsen waar de Olympische Winterspelen in het verleden zijn gehouden, zullen er tegen 2050 slechts 10 zeker zijn van sneeuw. Tegen 2080 zijn dat er nog maar zes, stellen onderzoekers van de Universiteit van Waterloo in Canada.
In de studie De toekomst van de Winterspelen in een warmere wereld laten ze zien dat de gemiddelde dagtemperatuur in februari op locaties van de Winterspelen tussen 1920 en 1950 0,4 graden Celsius was. Tussen 1960 en 1990 was dat 3,1 graden. Aan het begin van deze eeuw was de temperatuur zelfs 7,8 graden.
Winterspelen in Sotsji, Grenoble, Garmisch-Partenkirchen en Chamonix zullen, zelfs onder de beste omstandigheden tegen 2050 niet meer mogelijk zijn. Tegen die tijd worden ze ook onzeker in Oslo, Sarajevo, Squaw Valley en Vancouver.
Rekening houdend met een hoge CO2-uitstoot zullen in 2050 slechts 10 plaatsen waar de winterspelen ooit plaatsvonden sneeuwzeker zijn. Tegen 2080 is dat aantal teruggevallen tot zes plekken, waaronder St. Moritz (Zwitserland), Albertville (Frankrijk) en Salt Lake City (VS).
Technische hulpmiddelen
De Olympische winterspelen zijn sinds hun start afhankelijk geweest van goede weercondities, blijkt uit verslagen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Met de jaren werden strategieën ontwikkeld om die risico’s tot een minimum te beperken. Zo werd hockey voor de Spelen in 1952 in Oslo voor het eerst indoor georganiseerd om stabielere temperaturen te kunnen garanderen. Vier jaar later, in 1956, moest men voor het eerst extra sneeuw van hoger gelegen gebieden aanvoeren en sinds de Spelen in Calgary in 1988 werden er sneeuwmachines ingezet om de pistes van extra kunstsneeuw te voorzien.
Volgens het rapport blijft de belangrijkste vraag of soortgelijke technische hulpmiddelen de toekomst van de Winterspelen kunnen garanderen. Een aantal indicatoren wijzen erop dat de plekken waar de spelen ooit succesvol plaatsvonden, dat niet meer zullen kunnen opbrengen tegen 2050.
Zo moeten de minimum dagtemperaturen tijdens de periode van de spelen af en toe onder het vriespunt komen, zodat ijs- en sneeuw kan herstellen van dooi door hogere dagtemperaturen. Verder is voor alpineskiën, dat op zachte ondergrond gebeurt, een sneeuwdikte van 30 centimeter natuurlijke sneeuw of kunstsneeuw het absolute minimum. Als de ondergrond te warm is, wordt dat moeilijk haalbaar.
3,8 miljard kijkers
De eerste Winterspelen vonden plaats in 1924 in Chamonix (Frankrijk). Aan de start stonden toen 250 atleten die in totaal 16 landen vertegenwoordigden en voor 16 medailles vochten. In 2010 telden de Winterspelen in Vancouver (Canada) in totaal 2500 atleten die 82 landen vertegenwoordigden en streden voor 86 medailles.
Via het televisiescherm zullen de Winterspelen in 2014 in meer dan 200 landen te zien zijn en in totaal zo’n 3,8 miljard kijkers bereiken.
Bron: IPS