Wandelen, hardlopen of fietsen zijn enkele van de weinige activiteiten die nog kunnen in tijden van corona. Maar deze buitensporten kun je beter niet in elkaars slipstream uitoefenen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Technische Universiteit Eindhoven in Nederland en KU Leuven in België.
De algemene afstandsregel van 1,5 meter is prima voor mensen die binnen of buiten bij elkaar staan. Maar als je gaat wandelen, hardlopen of fietsen moet je veel voorzichtiger zijn.
‘Als iemand uitademt, hoest of niest tijdens het lopen, hardlopen of fietsen, dan wordt het grootste deel van de microdruppels meegezogen in de slipstream achter de hardloper of fietser.
Als je net achter deze leidende persoon in de slipstream loopt of fietst, ga je vervolgens door die wolk van druppels ”, zegt Bert Blocken, hoogleraar civiele techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de KU Leuven.
‘De slipstream is de zone die vlak achter mensen ontstaat als ze lopen of fietsen, en die trekt als het ware de lucht een beetje mee met deze bewegende persoon “, legt Blocken uit.” Fietsers rijden juist graag in de slipstream van anderen om hun luchtweerstand te verminderen. Maar iemand die loopt of rent heeft ook zo’n slipstream. We hebben gezien dat het niet uitmaakt hoe die zone zich vormt, druppeltjes komen in die luchtstroom terecht. Die slipstream kun je dus het beste vermijden ”, zegt Blocken.
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de afgifte van speekseldeeltjes door personen te simuleren beweging (lopen en rennen) en in verschillende configuraties (twee mensen naast elkaar, diagonaal achter en vlak achter elkaar). Normaal gesproken worden deze simulatiemodellen gebruikt om het prestatieniveau van topsporters te onderzoeken en te verbeteren.
Met betrekking tot het infectierisico van COVID-19 is nu juist aanbevolen om het tegenovergestelde te doen: uit die slipstream blijven.
De onderzoekers lieten de resultaten van hun onderzoek zien in een reeks animaties en figuren. De wolk van druppels die zijn achtergelaten door een bewegend persoon zijn duidelijk zichtbaar.
Mensen die niezen of hoesten verspreiden de druppels met een grotere stuwkracht, maar ook degenen die alleen uitademen stoten druppeltjes uit. De rode stippen op de afbeeldingen vertegenwoordigen de grootste deeltjes. Deze worden over het algemeen als de meest besmettelijke beschouwd, hoewel virologie onderzoek zou dit moeten bevestigen voor COVID ‐ 19 – en sneller naar beneden vallen. ‘Maar als er iemand door de druppelwolk heen loopt kunnen ze nog steeds op het lichaam van die persoon terechtkomen.
Omwille van de urgentie hebben de wetenschappers besloten om de resultaten van hun onderzoek al bekend te maken, voordat financiering voor verder onderzoek is aangevraagd. Ze kondigen ook een uitgebreidere beschrijving van hun onderzoek aan die ze binnenkort op LinkedIn zullen plaatsen.
Kijk hier voor een overzicht van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
Beeld: TU Eindhoven and KU Leuven CFD simulation of the slipstream with microdroplets for walking at 4 km/h. Snapshot at given moment in time.