like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

VPRO Tegenlicht: stilte voor de cra$h

Van: op 13 september 2018

tegenlicht crash
Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige?

Soms is het van belang om achteruit te kijken om zo te kunnen voorspellen waar we mogelijk naar op weg zijn. Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN AMRO, ING en SNS Reaal. Kosten rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond. Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

Tien jaar lang deed VPRO Tegenlicht verslag van de financiële crisis die zich ontrolde als een kettingreactie. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleken de kredietcrisis van 2008 te hebben voorspeld en waarschuwen nu voor een volgende crash. Wij zoeken hen weer op om te achterhalen wat zij wel, maar veel anderen niet zagen. Kunnen we door goed te kijken voorzien waarom we nu aan de vooravond van een nieuwe crisis staan?

Met: Izabella Kaminska (journalist Financial Times), Nomi Prins (voormalig bankier & auteur van ‘Collusion: How Central Bankers Rigged the World’), Ann Pettifor (econoom) en met cameo’s van Jim Rogers (super investeerder), Maarten Schinkel (financieel journalist NRC), Roger Ver (bitcoin-miljonair), Joris Luyendijk (journalist) & Yanis Varoufakis (voormalig minister van Financiën Griekenland).

Regie: Marije Meerman

Bekijk de uitzending

Foto: © VPRO | Camera: Stijn van Santen

Voor meer informatie zie vpro.nl/tegenlicht

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws