Nederland loopt flink achter op de rest van Europa als het gaat om het aanbod van hernieuwbare energie. Het veelbesproken Klimaatakkoord moet voor een inhaalslag zorgen. Uit de jaarlijkse barometer van vergelijkingssite Easyswitch.nl blijkt dat niet alleen het aanbod, maar ook de afname van duurzame energie door consumenten laag blijft.
In de afgelopen drie jaar steeg het aantal afgesloten duurzame energiecontracten slechts 12 procent. In 2018 verkoos een derde van Nederland (33,4%) een duurzaam boven een niet-duurzaam energiecontract. Een lichte stijging van 4,1 procent ten opzichte van 2017.
Randstad meest groen
Uit data blijkt dat Utrecht voor het derde jaar op rij de meest groene provincie is. Hier koos 40 procent van de huishoudens voor een duurzame energieleverancier (+4,2% ten opzichte van 2017), gevolgd door Noord-Holland (36%, +1,4%) en Zuid-Holland (34,9%, +0.9%). Minst groen in 2018 was de provincie Overijssel (29,5%), gevolgd door Friesland (30.2%) en Drenthe (31%). Wel behoren Overijssel (+5,8%) en Drenthe (+7,2%) net als Zeeland (+7,9%) tot de snelste stijgers van 2018, terwijl de toename in twee van de drie meest groene provincies onder het gemiddelde van 4,1 procent ligt.
Steeds populairder: lokale energiealternatieven
De Nederlander die op zoek is naar een duurzaam contract kiest steeds vaker voor een leverancier die lokale bewoners met zonnepanelen of windmolens in de achtertuin koppelt aan consumenten die op zoek zijn naar duurzame energie. Uit onderzoek blijkt dat van alle leveranciers die duurzame contracten aanbieden, Vandebron – die werkt volgens dit model – in 2018 het meeste terrein won. In negen van de twaalf provincies boekte deze leverancier de meeste winst met een gemiddelde groei van 7,8 procent.
“De vraag naar duurzame energie groeit, maar langzaam. We merken dat mensen nog te vaak denken dat duurzaam een stuk duurder is, wat in de praktijk niet zo hoeft te zijn. Als we het aandeel duurzame energie willen blijven stimuleren en klimaatdoelstellingen willen halen, is het belangrijk dat deze opvatting verandert. Daarom brengen wij heel overzichtelijk de duurzame deals in kaart”, vertelt Frederik van der Veen, CEO van Easyswitch.nl. “Voor een gemiddeld huishouden (3500kWh, 1500m3) scheelt het nog geen euro per maand en wanneer je als consument regelmatig overstapt naar een nieuwe leverancier kun je honderden euro’s besparen, ook als je overstapt naar duurzaam. Een welkome besparing voor Nederland, met de flinke stijging in energiekosten dit jaar.”