like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

VS worden grootste olie- en gasproducent

Van: op 25 augustus 2019

olieveld

Maar liefst 61 procent van de nieuwe olie- en gasproductie in de komende tien jaar is bij ongewijzigd beleid afkomstig uit één land, de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een analyse van Global Witness, een internationale ngo die zich inzet voor mensenrechten en milieu.

De productie van nieuwe velden in de VS is acht keer hoger dan die van het eerstvolgende land in de rij van grootste producenten, Canada. En de nieuwe Amerikaanse productie is naar verwachting twintig keer hoger dan die van Rusland, en meer dan anderhalf keer die van alle andere landen bij elkaar.

Als Amerikaanse staten als individuele producent van olie en gas worden beschouwd, is de staat Texas de wereldwijd de grootste producent, met een productie die bijna vier keer die van Canada is. De top 10 van grootste olie- en gasproducenten zou dan bestaan uit zeven Amerikaanse staten en Canada, Brazilië en Rusland.

Klimaatverandering

Als de huidige ontwikkelingen doorzetten, produceren nieuwe olie- en gasvelden tegen het einde van het volgende decennium meer dan twee keer de huidige productie van Saoedi-Arabië.

“Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, moet de wereldwijde olie- en gasproductie in de komende tien jaar met 40 procent dalen. Maar in plaats van te dalen, stijgt de productie in de VS naar verwachting met 25 procent in deze periode”, zegt Global Witness.

De klimaatverandering brengt volgens wetenschappers extremere temperaturen, neerslag, overstromingen en bosbranden met zich mee, en ook een verslechterde luchtkwaliteit.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Klimaatverandering is een belangrijk verkiezingsthema bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 en speelt nu al sleutelrol bij de strijd om de Democratische nominatie. Bijna alle Democratische kandidaten benadrukken de noodzaak om de groei van de Amerikaanse olie- en gasproductie een halt toe te roepen.

Een kwart van de productie is afkomstig van overheidsgrond. De rest vindt plaats op grond die in particuliere handen is. “De volgende president moet een einde maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen”, zegt Global Witness. “Die subsidies schommelen nu naar schatting tussen 4,6 en maar liefst 649 miljard dollar per jaar.”

Een recente studie concludeerde dat op basis van de recente lage olieprijzen bijna de helft van de nieuwe Amerikaanse olievelden overheidssubsidie nodig heeft om rendabel te zijn. Dat betekent dat de projecten zonder overheidssubsidie niet voortgezet zouden worden.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!