like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Waarom jouw duurzame huis een toekomstbestendige internetverbinding nodig heeft

Van: op 23 januari 2020

gigabit

Je huis is altijd een work in progress. Niet alleen pleeg je er onderhoud aan om de verkoopwaarde op peil te houden, ook investeren velen dezer dagen in verduurzaming van hun woning. Dit wordt gemotiveerd door een blik op de toekomst. Niet alleen de toekomst van de planeet, maar ook de toekomstbestendigheid van de eigen woning. Zo is een huis dat al van het gas af is een stap vóór op een toekomstige verplichting vanuit de overheid om dit te regelen. Maar hoe toekomstbestendig is jouw internetverbinding?

Heb je al Gigabit internet? Dan kun je er nog een flink tijd tegenaan. Zo niet, dan kunnen de ontwikkelingen die jouw huis binnensluipen uiteindelijk te zwaar gaan wegen op de capaciteit van je huidige internetverbinding. Daarom leggen we je hier uit waarom jouw duurzame huis een toekomstbestendige internetverbinding nodig heeft.

Gigabit internet

Wat is nu eigenlijk dat Gigabit internet dat we zojuist noemden? De naam refereert aan de snelheid van de verbinding, waarvan we nu gewend zijn dat deze in megabit per seconde (Mbps) gemeten wordt. Bij Gigabit internet gaat hem om een snelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps). Dit werkt niet zomaar op elke kabel, maar wel op glasvezel. Bij glasvezeltechniek is de kabel zo dik als een haar, maar wordt informatie door de kabel verplaatst door middel van licht. Bij de ouderwetse kabel gaat het om elektrische signalen die door koperen kabels gaan. Het overgrote deel van het kabelnetwerk van KPN bestaat inmiddels al uit glasvezel. Ben je benieuwd of glasvezelinternet bij jou thuis al mogelijk is? Dan kun je dit opzoeken én abonnementen voor glasvezel vergelijken bij KPN.

Wat heb ik aan sneller internet?

Je zult misschien denken: ik heb een abonnement bij mijn aanbieder voor een downloadsnelheid van 150 Mbps, en dat werkt eigenlijk wel prima. Toch zul je merken dat hoe meer apparaten je tegelijkertijd een beroep laat doen op die internetverbinding, hoe slechter de verbinding werkt. In deze nieuwe tijd van Netflix boven gewone, lineaire televisie wordt er een flink beroep gedaan op je internetverbinding. Niet iedereen in huis wil altijd hetzelfde kijken, en op dat moment kun je de extra capaciteit hard gebruiken. Het streamen van video’s, en zeker op hoge kwaliteit, vraagt immers veel van je internetverbinding. Datzelfde geldt voor wanneer iemand tegelijkertijd een online game wil spelen. Voor games als World of Warcraft, League of Legends en Elder Scrolls Online moet echt enorm veel data verplaatst worden. Kan je internetverbinding dat niet aan, dan wordt het gamen een tamelijk frustrerende aangelegenheid.

Steeds meer slimme apparaten

gigabit Naast het Netflixen en gamen, sluipen er daarnaast stiekem ook steeds meer slimme apparaten ons huis binnen om ons leven te vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan videostreams van camera's en deurbellen. Deze geven ons een gevoel van veiligheid, omdat we op onze telefoon kunnen zien wie er voor de deur staat. Deze videostream verbruikt echter wel veel capaciteit van je internetverbinding. Ook een Sonos-systeem om overal in je huis muziek te kunnen luisteren heeft een goede, stabiele internetverbinding nodig om goed te kunnen functioneren. Sluipt daarnaast ook nog Google Home je huis binnen, plus verlichting, gordijnen, thermostaten en robotstofzuiger die je van afstand kunt bedienen, dan vraag je telkens steeds meer van een internetverbinding die daar mogelijk de capaciteit niet voor heeft.

Wat is de capaciteit van jouw internetverbinding?

Eerder noemden we een 150 Mbps kabelinternetverbinding als voorbeeld en in dezelfde adem als online gamen. Online gamers weten immers dat ze een internetverbinding met een hoge capaciteit nodig hebben om fatsoenlijk te gunnen gamen. Dit is echter wel zo’n beetje het plafond wat betreft het aanbod van kabelinternet. Veel huishoudens hebben vanwege de kosten en het idee dat ze niet meer nodig hebben echter gekozen voor een kabelinternetabonnement met een lagere capaciteit, of hebben een andere aanbieder dan hun kabelnetbeheerder en zijn daarmee op het nog veel beperktere ADSL aangewezen. Het opstapelen van producten en diensten die gebruik maken van je internetverbinding is dan nog veel minder goed mogelijk. Wanneer je dus de behoefte voelt om mee te gaan met technologie van deze tijd en deze in je huis wilt hebben, dan kun je niet om meer om glasvezelinternet heen. En dat is dan ook nog eens de milieuvriendelijkere keuze.

Dit artikel is een samenwerking.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!