Mark Post ontwikkelde in 2013 de eerste kweekvleesburgers ter wereld. Hij is van mening dat door de opkomst van clean meat start-ups de verkoopdatum voor kweekvlees vroeger kan uitvallen. Eerder werd gedacht dat het nog drie tot vier jaar zou kunnen duren. Hij spreekt nu over twee jaar.
“Steeds meer bedrijven doen mee, omdat ze zich realiseren dat het echt iets waar ze zich mee bezig mee moeten houden. Dit vergroot de kans dat het binnen twee jaar op onze bordjes zou kunnen liggen”, stelde Post op dag twee van Europa’s eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.
Jonge mannen accepteren kweekvlees makkelijker
Als het zover is, is het publiek dan bereid kweekvlees te eten? Volgens dr. Chris Bryant van de Universiteit van Bath, die zijn laatste onderzoek over de acceptatie van kweekvlees door de consument deelde, neigt het antwoord steeds meer naar ‘ja’.
“Bekendheid met kweekvlees stimuleert de acceptatie. Als je iets gezien of gehoord hebt, lijkt het minder eng te zijn en daarmee wordt het steeds meer geaccepteerd. Meer dan 50% van de consumenten heeft nog nooit gehoord van kweekvlees, dus het is zeer waarschijnlijk dat de acceptatie zal stijgen in overeenstemming met de bekendheid”, voegde Bryant eraan toe.
“Hoewel de acceptatie door het publiek varieert, afhankelijk van de framing van kweekvlees, wordt het steeds meer geaccepteerd door mannen, jonge mensen en politiek links georienteerde consumenten,” legt Bryant uit, die ook opmerkte dat het publiek vier belangrijke voordelen van kweekvlees ziet: minder dierenleed, een verlaagde uitstoot van broeikasgassen, beter voor de gezondheid en veiliger om te eten.
Is kweekvlees milieuvriendelijk?
De milieuvoordelen van kweekvlees werden ook uitvoerig besproken in de loop van de twee congresdagen. Volgens de huidige prognoses zal de productie van kweekvlees tot 96% minder water verbruiken, 96% minder broeikasgassen produceren en tot 99% minder land gebruiken. Ook zijn er voor de productie van kweekvlees geen chemicaliën nodig zoals pesticiden en meststoffen en vindt het plaats in een gesloten systeem, waarin het afval niet in het milieu terechtkomt.
Eerste New Food Conference
De conferentie, georganiseerd door ProVeg International, bracht wetenschappers, investeerders, beleidsmakers, ondernemers en bedrijven samen die werkzaam zijn in de nieuwe eiwittechnologie. Aanwezigen deden inspiratie op door de nieuwste cutting-edge onderzoeken in plantaardige en op cel-gebaseerde vleesalternatieven, evenals strategieën voor de groei van de industrie en inzichten in de acceptatie van de consument.
“De New Food Conference wierp een licht op technologieën die radicaal de eiwittenmarkt zullen opschudden en de gehele voedingsindustrie zullen veranderen,” zegt Jimmy Pierson, woordvoerder van ProVeg International.
“Deze technologieën hebben een reële kans om de urgente uitdagingen waarmee het wereldwijde voedselsysteem wordt geconfronteerd op te lossen. Denk aan vernietiging van het milieu, klimaatverandering, antibioticaresistentie en volksgezondheid. Het is duidelijk dat nieuwe eiwitten de toekomst van ons voedsel zijn.”
Foto: VPRO Tegenlicht