In vervolg op de massale acties voor en tijdens de klimaattop in Parijs in 2015 is vorige week een wereldwijde campagne gestart tegen fossiel. Onder de slogan break free (from fossil)2016 (#Breakfree2016) zijn wereldwijd acties uitgevoerd of gepland. Engeland trapte met een groep actievoerders op dinsdag de campagne af. Een dag lang werd door 300 actievoerders de Ffos-y-fran mine in Wales bezet. Niemand werd gearresteerd.
Op de Filipijnen kwamen meer dan 8000 mensen bijeen om te demonstreren tegen een geplande 600 megawatt kolencentrale en in Nieuw Zeeland werd een bankgebouw bezet. In Brazilië werd in Paraná op artistieke wijze een demonstratie tegen fracking gestart die de rest van de week doorgaat.
In Australië werd de grootste steenkolenhaven ter wereld een dag afgesloten door bijna 2000 activisten. Kajaks blokkeerden de haveningang, boten werden behangen met spandoeken en spoorlijn werd meer dan drie uur bezet. Uiteindelijk werden 66 mensen gearresteerd waaronder de 94 jarige Bill Ryan.
In de komende week staan nog 22 acties gepland van Amerika tot Nigeria en van Indonesië tot Zuid Afrika. Dichter bij huis staat in Duitsland de bezetting gepland van de grootste Europese dagbouw bruinkoolmijn Proschim in Lusatia. Vorig jaar lukte het 240 activisten om de dagbouwmijn te bereiken. Om hen tegen te houden waren 1000 politieagenten en beveiligers ingeschakeld. Die de bezetting al snel afbraken en verschillende arrestaties verrichten.
In een reportage van Vice over die actie wordt een schets gegeven van de standpunten van zowel actievoerders als mijnbouwmedewerkers. Wat opvalt in de reportage is dat zowel de activisten als de medewerkers pleiten voor vermindering van energieverbruik. Maar de verwarring van de medewerkers als de bezetting plaatsvindt is duidelijk. Ze hebben geen flauw idee wat er gebeurt en waarom. De omvang van de vernietiging van het landschap door RWE/ Vattenvall en de beperkte verantwoordelijkheid voor herstel van de schade aan natuur en landschap geeft een ongemakkelijk gevoel. Vooral omdat alle geïnterviewden beseffen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat bruinkoolwinning in de ban wordt gedaan. Toch is in het afgelopen jaar een eeuwenoud bos tot grote diepte ontwaterd en vervolgens gekapt om de dagbouw verder uit te breiden.