Is de uitbraak van covid toch veroorzaakt door een laboratoriumongeval? De informatie die het WHO onderzoeksteam in China wist te achterhalen is zo incompleet, dat die conclusie nog steeds niet kan worden uitgesloten. De hoogste baas van de WHO wil daarom meer onderzoek.
De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat de missie om de oorsprong van het coronavirus in China te bestuderen te kort was om duidelijkheid te geven. De mogelijkheid van een laboratoriumlek moet toch nader worden onderzocht, vindt hij. De VS en andere regeringen steunen de kritiek op het onderzoek.
Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zei dat de mogelijkheid van een laboratoriumongeval niet voldoende is onderzocht voordat de conclusie werd getrokken dat de ziekteverwekker hoogstwaarschijnlijk via een ander dier van vleermuizen naar mensen is verspreid.
In een briefing aan de lidstaten van de WHO zei hij extra missies in te willen zetten met gespecialiseerde experts. Dat meldt persbureau Bloomberg.
Onwaarschijnlijk
Onderzoeker Marion Koopmans van het RIVM, die deel uitmaakte van het WHO-team, verklaarde kort geleden nog tegen de NOS dat zo’n ongeval ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is. Ze wordt nu kennelijk teruggefloten door haar hoogste baas. Dezelfde Koopmans kreeg overigens onlangs nog de Machiavelli-prijs voor communicatie.
“Hoewel het team heeft geconcludeerd dat een laboratoriumlek de minst waarschijnlijke hypothese is, vereist dit verder onderzoek”, zei Tedros in een verklaring. De WHO-chef heeft consequent gezegd dat alle onderzoekslijnen open zijn, maar de opmerkingen van dinsdag markeren de eerste keer dat hij speculeert over de mogelijkheid van een onbedoelde ontsnapping.
Onvolledig
Een groep van meer dan een dozijn landen legde een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat het missierapport “geen toegang had tot volledige, originele gegevens en monsters” en riep op tot meer transparantie.
“We ondersteunen een transparante en onafhankelijke analyse en evaluatie van de oorsprong van Covid, vrij van inmenging en ongepaste beïnvloeding”, aldus de verklaring. “We sluiten ons aan bij het uiten van zorgen over de recente door de WHO uitgebrachte studie in China.”
Covid al eerder buiten Wuhan
Dat de covid-pandemie niet op de vismarkt in Wuhan is begonnen bleek al eerder uit een onderzoek, dat in het wetenschappelijke en gerenommeerde tijdschrift Science werd gepubliceerd.