Op de Klimaattop in Glasgow worden meer dan dertigduizend deelnemers verwacht. Alle ogen zijn gericht op de onderhandelaars, maar wie zijn de sleutelfiguren op de top? Een overzicht van de belangrijkste spelers die de uitkomst van COP26 bepalen.
Joe Biden
De Amerikaanse president ziet de strijd tegen de klimaatverandering als een prioriteit. Hij bracht de VS meteen na zijn eedaflegging terug naar het Klimaatakkoord van Parijs en organiseerde zelf al een eigen klimaattop. Maar zowel in binnen- als buitenland liggen de kaarten moeilijker dan in 2015. Biden kampt met tegenstand binnen zijn eigen Democratische Partij en ook met China botert het minder goed dan in 2015.
John Kerry
Kerry, de speciale klimaatgezant voor de VS, reisde het voorbije jaar zowat de hele wereldbol af om steun te zoeken voor een brede coalitie in Glasgow. Ook in 2015 speelde hij een sleutelrol: als toenmalig minister van Buitenlandse Zaken voor de VS was hij een van de ondertekenaars van het Klimaatakkoord, met zijn kleindochter op de schoot. Dat leidde tot een symbolisch fotomoment dat de wereld eraan moest herinneren dat de gezondheid van de toekomstige generatie op het spel staat.
Ursula von der Leyen
Als voorzitter van de Europese Commissie zal Ursula von der Leyen de EU vertegenwoordigen op de wereldtop van leiders, waarmee de COP26 officieel wordt geopend. De EU profileert zich graag als klimaatleider en kan een belangrijke gesprekspartner zijn voor China, zeker nu de spanningen tussen China en de VS oplopen. “Het is onze plicht op de COP26 onze planeet voor toekomstige generaties te beschermen”, liet von der Leyen optekenen. “In Europa liggen we goed op schema om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en tegen 2030 onze emissies met minstens 55 procent te hebben verlaagd. In Glasgow zal ik er bij andere wereldleiders op aandringen hetzelfde te doen, te innoveren, en te investeren in een nieuwe, duurzamere groeistrategie.”
Frans Timmermans
De voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en huidig vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt gezien als een absoluut zwaargewicht in de onderhandelingen, zeker nu hij de Europese Green New Deal heeft kunnen doordrukken. Hij zal het Europese onderhandelingsteam leiden tijdens de COP. De EU treedt tijdens de klimaatonderhandelingen op als één blok. “De afgelopen weken heb ik met partners uit alle continenten samengewerkt om de weg te effenen voor de komende gesprekken. Het is nu cruciaal dat we de wetenschap, de steun onder de bevolking en de intense aandacht van het publiek de komende twee weken aanwenden om doortastende stappen te zetten voor wereldwijde klimaatactie”, zei hij in aanloop naar de top.
Xie Zhenhua
China stelde begin dit jaar ervaren diplomaat Xie Zhenhua opnieuw aan als belangrijkste klimaatonderhandelaar. Xie was een van de architecten van het Klimaatakkoord van Parijs en heeft goede banden met zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry. Dat kan van belang zijn, want de betrekkingen tussen China en de VS staan onder hoogspanning door handelsconflicten en het AUKUS-pact tussen de VS, Australië en Groot-Brittannië.
Felix Tshisekedi
De president van de Democratische Republiek Congo is ook de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie. In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN waarschuwde Tshisekedi dat de klimaatverandering 15 procent van de Afrikaanse economie zal kosten tegen 2030. Rijke landen hebben al beloftes gedaan om het continent te steunen, zei hij, en nu moeten ze die ook nakomen.
Narendra Modi
Modi is de premier van India, de tweede grootste afnemer van steenkool ter wereld maar ook een land waar wind- en zonne-energie aan een snelle opmars bezig zijn. Modi zou in de lente al op het punt gestaan hebben om een klimaatneutrale doelstelling te lanceren voor India, maar een nieuwe covid-golf gooide roet in het eten. India hamert in klimaatgesprekken steevast op de historische verantwoordelijkheid van de rijke landen en vindt dat zij de zwaarste inspanningen moeten leveren.
Nicola Sturgeon
Volgens de Britse media was er stevig getouwtrek tussen de Schotse premier Sturgeon en de Britse eerste minister Boris Johnson over de organisatie van de top. Johnson profileert zich als de gastheer, Sturgeon is aanwezig als leider van de Schotse regering.
Jair Bolsonaro
De president van Brazilië beslist over de toekomst van het Amazonewoud, het grootste woud ter wereld en essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Onder zijn presidentschap schoot de ontbossing de hoogte in en begon het Amazonewoud meer koolstof uit te stoten dan het opslaat. Brazilië lag dwars op de laatste klimaattop in 2019, en niets wijst er op dat het land nu een constructievere rol zal spelen in de uitkomst van COP26.
Scott Morrison
Premier van Australië, het land dat het meeste steenkool ter wereld exporteert en dus koele minnaar van klimaatactie. Eerder deze maand liet Morrison uitschijnen dat hij mogelijk zelfs niet aanwezig zal zijn op de top.
Prins Charles
Prins Charles vertegenwoordigt de Britse koninklijke familie in afwezigheid van de Britse koningin. Hij voert al decennialang campagne voor klimaat- en milieuthema’s.
António Guterres
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft van de klimaatverandering een van de centrale thema’s van zijn ambtstermijn gemaakt. Al maanden waarschuwt hij de internationale gemeenschappen voor de “klimaatramp” waar de wereld op afstevent. Echt hoopvol gestemd is hij niet, zei hij aan de vooravond van de top: hij verwacht niet dat de uitkomst van COP26 tot de gewenste resultaten zal leiden. Vooral wantrouwen tussen de G20-landen dreigt een akkoord in de weg te zitten.
Patricia Espinosa
Espinosa is de “klimaatbaas” van de VN, officieel “uitvoerend secretaris van het klimaatbureau van de Verenigde Naties (UNFCCC)”. De voormalige Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken is een van de weinige vrouwen in de hoogste echelons tijdens de klimaatconferentie. Ze is minder uitgesproken dan haar voorganger Christiana Figueres, die een prominente rol speelde tijdens de Klimaattop in Parijs.
Wie zullen er niet zijn?
Vladimir Poetin
Na weken van speculaties heeft Rusland vorige week laten weten dat de president niet afreist en meepraat over de uitkomst van COP26.
Xi Jinping
Ook de aanwezigheid van de Chinese president Xi Jinping was wekenlang een groot vraagteken. Maar midden oktober liet China weten dat Xi er niet bij zal zijn. Dat is een serieuze domper voor de top: Xi’s aanwezigheid was een belangrijk signaal geweest voor het belang dat China hecht aan de strijd tegen de klimaatverandering.
De Queen
De Britse koningin zou normaal aanwezig zijn, maar moet rust houden van haar artsen. Ze wordt op de top vervangen door haar zoon prins Charles, maar zal wel een videotoespraak geven.
De paus
Paus Franciscus had in een interview in september laten weten dat hij er graag bij zou zijn, en dat zijn speech zelfs al klaar was. Maar inmiddels onderging de paus een darmoperatie, en het Vaticaan gaf te kennen dat hij niet zal afreizen naar Glasgow.
De verwachtingen over de uitkomst van COP26 zijn niet erg hoog gespannen. Hier lees je waarom.