Op 13 januari ging het burgerinitiatief Ons Geld van start. Het doel was om 40.000 handtekeningen te verzamelen om het thema geldschepping op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Op 16 januari waren die handtekeningen bij elkaar. Ons Geld gaat door, om het thema nog meer steun te geven. Want het voortdurend blijven scheppen van schuldgeld door de banken brengt de economie (en ons) alleen maar verder in de problemen.
Op de website zegt de organisatie dat ze streeft naar een geld- en banksysteem dat ten goede komt aan de hele maatschappij. Nu komt het vooral ten goede aan enkelen aan de top. Geldschepping dient daarom te worden gebruikt in het algemeen belang, op een transparante manier, die democratisch te verantwoorden is. Nu wordt het uitsluitend ingezet om het korte termijn winstbejag van banken te dienen.
De huidige geldschepping werkt zo, legt Martijn Jeroen van der Linden uit in een eerder artikel op Duurzaamnieuws.nl: “Iedere keer als iemand een krediet (bijvoorbeeld een hypotheek) neemt bij een bank, wordt nieuw geld ‘uit het niets’ gecreëerd. Al het girale geld, ruim 95% van het totaal in westerse landen, is momenteel op deze manier gecreëerd. In Nederland door banken als ING, Rabobank, ABNAMRO en SNS. Deze commerciële banken zijn dus geldscheppende instellingen. Kredietverlening = geldcreatie. Geld = bankschuld. Meer geld in omloop betekent meer bankschuld. En omgekeerd, als we al onze bankschulden aflossen, is er nauwelijks geld meer. We ‘huren’ nu in feite nagenoeg al het geld van banken tegen het geldende rentetarief. Deze privatisering van het geldsysteem is uit de hand gelopen. Steeds duidelijker wordt dat de bedrijfseconomische kredietbeslissingen van winstmaximaliserende banken niet overeenkomen met de macro-economische en maatschappelijke behoefte aan geld. De onzichtbare hand faalt.”
De macht van geld beheerst waar mensen hun aandacht en werkkracht aan geven en ze beheerst hoe hulpbronnen worden gebruikt. Wie de geldmacht heeft, bepaalt wat er gebeurt in de wereld. De macht om nieuw geld in omloop te brengen is de essentie van die geldmacht en deze macht is nagenoeg geheel in handen van commerciële banken.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Met dit burgerinitiatief wil Ons Geld dit thema op de politieke agenda krijgen en zorgen dat het probleem van geldschepping in de Tweede Kamer wordt besproken en er aktie volgt om de controle over geldschepping terugkomt bij de staat (en dus bij ons, burgers).
Meer informatie over geldschepping en de gevolgen voor de economie en voor ons vind je in onderstaande artikelen.
Het burgerinitiatief kun je hier steunen.
Lees ook: