Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht genomen. Van de nieuw verkochte personenauto’s in Nederland in 2023 was maar liefst twee derde (deels) elektrisch. Ongeveer 30 procent van de voertuigen betrof een EV, en ruim 37 procent een (plug-in) hybride. Het overgrote deel van deze voertuigen is zakelijk aangeschaft.
Heb je nu nog een diesel- of benzineauto van de zaak en wil je graag elektrisch rijden, of wil je als ondernemer zakelijk een elektrische personenauto gaan rijden? Hieronder lees je meer over diverse zaken waar je aan moet denken.
Een elektrische auto aanschaffen of leasen?
Zakelijk is vooral lease van (elektrische) auto’s populair. Zo hoeven bedrijven geen grote investeringen te doen bij de aanschaf. Er zijn twee vormen van zakelijke lease. Bij operationele lease is de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van de auto. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor het regelen van betalen van onder meer onderhoud en de autoverzekering. Bij financial lease is het bedrijf tijdens de looptijd wel al economisch eigenaar, en aan het einde van de looptijd ook juridisch. Dat de auto op de balans van het bedrijf komt te staan kan fiscaal voordeel opleveren. Je bent hierbij zelf verantwoordelijk voor zaken zoals de autoverzekering en onderhoud.
Een elektrische auto verzekeren
Ga je zakelijk een elektrische auto aanschaffen of kies je voor financial lease? Dan ben je wettelijk verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten zodra je met de auto de openbare weg opgaat. Net als bij een particuliere autoverzekering kun je kiezen voor verschillende dekkingen: een WA-verzekering, WA+ beperkt casco of WA+ volledig casco. Zeker voor een nieuwe auto wordt de eerste jaren een WA+ volledig casco aangeraden. Vaak is de premie van elektrische auto’s wat hoger, onder meer vanwege de prijzige accu, en hogere aanschafwaarde en reparatiekosten. De premie is overigens fiscaal aftrekbaar voor de winstbelasting.
Kijk bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering niet alleen naar de prijs maar ook naar de voorwaarden. Wil je bijvoorbeeld extra zekerheid? Kies dan een verzekering die extra pechhulp biedt. Bijvoorbeeld voor als je onverwachts met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan.
Je zakelijke EV of plug-in hybride opladen
Het opladen van een accu van een (deels) elektrische auto kost wat meer tijd dan een tankbeurt. Het is daarom ook belangrijk goed na te denken over hoe je je elektrische auto wil gaan laden. Mogelijk zijn er al laadplekken bij het bedrijf. Vanaf dit jaar is het verplicht om bij nieuw gebouwde bedrijfspanden met meer dan tien parkeerplaatsen, minimaal een laadpaal te hebben. Daarbij breidt ook het aantal openbare laadpalen flink uit jaarlijks. Het meest populair zijn echter thuislaadpalen. De teller hiervan staat begin 2024 al op ruim 525 duizend. Extra duurzaam bezig zijn? Zorg er dan voor de elektrische auto wordt opgeladen met elektriciteit die is opgewekt met eigen zonnepanelen!
Net zoals dat voor de auto’s zelf geldt, zijn er tot slot ook subsidies in de vorm van fiscaal voordeel voor laadpunten. Mogelijk kan het bedrijf of jij als ondernemer (een deel) van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken volgens de KIA of de MIA.
Of je nu kiest voor de aanschaf of de lease van een elektrische auto, je draagt in ieder geval een steentje bij aan een duurzamere wereld!