like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zembla: Bos als brandstof

Van: op 19 maart 2017

zembla biomassaDoor het gebruik van fossiele energie zijn er teveel broeikasgassen in de lucht en de gevolgen daarvan zijn ernstig: overstromingen, modderverschuivingen, smeltende ijskappen en grote droogtes. Kolencentrales stoten megatonnen CO2 per jaar uit. Gelukkig is er bos. Bossen zijn de zuiverende longen van de aarde. Ze nemen het CO2 op en scheiden zuurstof uit. Maar de bossen kunnen het niet aan. Om de hoeveelheid CO2 verder terug te dringen, is een overstap nodig op schonere energiebronnen, zoals zon en wind. En biomassa.

Kolencentrales krijgen miljardensubsidies om wat ze noemen houtige biomassa bij te stoken: resthout waar je verder niks mee kunt. Deze bijstook is klimaatneutraal, zeggen de voorstanders. Volgens minister Kamp is dit de enige manier om de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen. Maar wat is ‘houtige biomassa’ eigenlijk? Tegenstanders zijn bang dat de vraag naar biomassa leidt tot kaalkap, terwijl de bossen al onder druk staan.

Overigens blijkt dat investeren in een pakket met wind op zee, zon en biowarmte bijna 1 miljard euro goedkoper is dan biomassa bijstook in kolencentrales. Dit blijkt uit  onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu en Eneco. Daar schreef Duurzaamnieuws.nl al eerder over.

Het voordeel van bijna 1 miljard euro (940 miljoen euro) komt doordat uit de nieuwe Borssele tender blijkt dat wind op zee 7,3 cent kost per kWh, terwijl het meestoken van biomassa in nieuwe kolencentrales 11,4 cent kost per kWh volgens subsidieregeling (SDE+).  Daarnaast levert het pakket met wind op zee drie keer zoveel banen op en zorgt het voor een lagere energierekening voor consumenten.
ZEMBLA onderzoekt: waar komt het hout dat als brandstof gebruikt wordt precies vandaan?

Samenstelling & regie: Ton van der Ham
Research: Suzan Borst

ZEMBLA - Bos als brandstof – woensdag 22 maart, 21.15 NPO 2

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ron schreef:

    Eye-opener.
    Massale bijstook van hout in kolencentrales leidt tot kaalkap en extra CO2 in atmosfeer.
    als je een beetje gezonde verstand bezit ga je als regering datniet stimuleren natuurlijk.

  2. bennie oude lansink schreef:

    van mij mogen de kolen en kerncentrales dicht op naar duurzaam en gezond energie.