bever

Bevers helpen om overstromingen te beperken, vervuiling te verminderen en om de terugloop van populaties van  vissen, amfibieën en andere dieren tegen te gaan. Dat zijn de verrassende uitkomsten van een vijf jaar durende studie van in het Engelse district Devon.

Het rapport ondersteunt de terugkeer van wilde bevers in Engeland, nadat er sinds 400 jaar geleden tot aan uitsterven op ze is gejaagd. Het rapport concludeert dat de soort meetbare voordelen heeft gebracht voor zowel dieren als de mens.

groenopladen generic keuzehulp

De studie werd uitgevoerd door een team van wetenschappers onder toezicht van Prof Richard Brazier van de Universiteit van Exeter. Het team concludeert dat de kwantificeerbare voordelen de aanwezigheid van bevers op de rivier de Otter, inclusief ecotoerisme en ecosysteemdiensten zoals beperken van overstromingen, opwegen tegen kosten zoals de kleine overstroming van wat landbouwgrond.

Het aantal bevers in de rivier de Otter is in middels gestegen van twee broedparen in 2015 tot ten minste acht paren vandaag, omdat het knaagdier zich heeft verspreid langs zijrivieren, waaronder de rivier de Tale.

De wetenschappers ontdekten ook dat de bevers een belangrijke rol speelden bij het filteren van vervuilende stoffen, waaronder mest, drijfmest en meststoffen uit de rivier. Nieuwe wetlands die ontstonden door het werk van de bevers hielpen watermuizen, riviervogels zoals dippers en wilde vogels, waaronder wintertaling. Er waren 37% meer vissen in poelen die ontstonden door beverdammen dan in vergelijkbare stukken rivier. Er zijn forellen gezien die over beverdammen springen tijdens hoge waterstanden.

Terwijl bevers overstromingen voorkomen door de snelheid van overstromingswater te vertragen, kunnen hun dammen ook waardevolle landbouwgrond in dalen onder water zetten. De studie vond echter maar een negatieve impact op slechts vijf locaties in het stroomgebied van 250 km2 over een periode van vijf jaar.

"Na vijf jaar gedetailleerd onderzoek concludeert het rapport dat de positieve effecten van bevers opwegen tegen de minpunten", aldus Brazier.

Mark Elliott van Devon Wildlife Trust zei: "We zijn allemaal verrast door het vermogen van deze geweldige dieren om opnieuw te gedijen in onze wetland-ecosystemen. Het toont ook hun ongeëvenaarde capaciteit om onze rivieren en wetlands nieuw leven in te blazen, waarvan er maar een paar in goede gezondheid zijn.”

"Er zijn overweldigende redenen waarom bevers opnieuw moeten worden geïntroduceerd in het wijdere landschap."

Lees meer in The Guardian

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws