like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zo kun je gezellig houtvuur duurzaam stoken

Van: op 17 november 2020

kachel energie transitie subsidie

Met het korter en kouder worden van de dagen worden overal ook de haarden en houtkachels klaargemaakt. Dat is ook een moment om na te gaan of die nog wel aan duurzame en milieuveilige normen voldoet.

Houtvuur blijft gezellig en comfortabel en is erg populair in veel huizen. Maar een slecht functionerende houtkachel stoot meer schadelijke stoffen uit dan wenselijk is. Wie graag open vuur ziet, maar toch milieuverantwoord wil stoken, kijkt daarom nu uit naar een goed alternatief.

Dat bestaat in de vorm van  een moderne pelletkachel. Daarin stook je houtpellets, die bestaan uit onder hoge druk samengeperste houtvezels die schoon en efficiënt verbranden. Bovendien geven moderne pelletkachels ook een mooi zichtbaar vuur.

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Voor hout dat gebruikt wordt om pellets van te maken kan nieuw bos aangeplant worden. Daarom wordt deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal genoemd. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: de rook van pelletkachels is aanzienlijk schoner dan van traditionele houtkachels.

Hoe duurzaam pellets zijn hang af van waar het hout vandaan komt en ook waarvoor het gebruikt wordt. Houtzagerijen verwerken ontschorste naaldbomen tot planken en balken, waarbij zaagsel als bijproduct ontstaat. Het zaagsel wordt zorgvuldig afgezogen en gedroogd. 

In een productiebos kan per hectare tot 12 ton CO2 worden vastgelegd. Het bos kan lange tijd productief blijven doordat steeds weer heraanplant plaatsvindt. Het zaagsel is circa 5 tot 10 % van de timmerhoutproductie en kan het gebruik van aardgas helpen vervangen.

De warmte voor het drogen wordt milieuvriendelijk opgewekt door houtschors te verbranden. Het droge zaagsel belandt vervolgens in een granulaatpers waar de pellets uitrollen.

Ook cv

Een pelletkachel kan ook aangesloten worden op de cv-installatie en draagt zo bij aan de hoofdverwarming van de woning. Veel pelletkachels hebben genoeg inhoud om een paar dagen te branden. En doordat de pelletkachel aangesloten kan worden op de thermostaat en cv-installatie stookt de kachel zichzelf op als het wat kouder wordt in de woning. 

Tenslotte: stoken met milieuvriendelijke pellets kan ook een aardige besparing opleveren op de verwarmingskosten. Dat geldt zowel voor een pelletkachel die als comfortabele bijverwarming wordt gebruikt, als voor een cv die volledig op pellets wordt gestookt.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws