like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonne-energie cruciaal voor bereiken Nederlandse klimaatdoelen

Van: op 17 april 2015

energieakkoord postcoderoos cooperatieZonne-energie is cruciaal voor het bereiken van de doelstellingen uit het SER Energieakkoord, zeggen marktexperts tegenover Solarplaza, organisator van het 7e The Solar Future NL evenement, 27 mei a.s. in Rotterdam.

Steeds meer Nederlandse bedrijven en huishoudens kiezen voor zonnepanelen om hun energierekening te verlagen en actief bij te dragen aan de huidige energietransitie. ‘Dit jaar is een forse volumepiek in zakelijke projecten te verwachten’.

Continue groei zonne-energie
‘In 2014 behaalde de Nederlandse zonne-energiesector een gezamenlijke omzet van 2,4 miljard euro. Met deze omzet en volumes kan de politiek niet meer om deze sector heen. Aanhoudende groei is gebaat bij een gunstig politiek klimaat en verder rust in de tent’. Aan het woord is marktanalist Peter Segaar van de blog www.polderpv.nl.

Stimulans grote zonnestroominstallaties

Segaar voorspelt dat het aandeel van ‘grotere SDE-projecten’ in 2015 groter zal worden. Hij zegt: ‘Steeds meer bedrijven kiezen voor zonne-energie om zelfvoorzienend te worden en MVO-doelstellingen te behalen. Het is ook interessant, omdat ondernemers aanspraak kunnen maken op de SDE+ subsidieregeling óf fiscale voordelen uit de Energie Investeringsaftrek (EIA-regeling). Meer zakelijke projecten is gezond voor de sector, omdat er meer voorwaarden wordt gesteld aan financiering en kwaliteit’.

Fairphone 3_Staring lady

Dennis Gieselaar is managing director bij Oskomera Solar Power Solutions zegt dat de SDE+ en de huidige salderingsregeling een enorme kans bieden om in een zonnestroomcentrale te investeren. ‘Bedrijven dragen hiermee fors bij aan een duurzame energievoorziening en hebben een financiële prikkel om te investeren in zonne-energie. Afgaande op het aantal SDE-toekenningen, worden grote stroominstallaties op daken en open velden dé bepalende trend van 2015.


Netbeheer en financiering

Onlangs is bekend geworden dat aan meer dan 2.100 projecten (voorlopig) SDE-subsidie is toegekend. Het totale cumulatieve vermogen van deze projecten is ruim 550 MWp. Gieselaar plaatst een kanttekening: ‘Voorwaarde is wel dat netbeheerders meer duidelijkheid verschaffen binnen welke technische kaders lokale grotere PV-vermogens gerealiseerd kunnen worden. Hoe helderder dit is, hoe eenvoudiger het technisch potentieel is te overzien’. Ook Segaar plaatst grote vraagtekens of de aanvragers van de SDE-projecten tijdig hun financiering rondkrijgen voor de te realiseren projecten.

SER Energieakkoord
Wim Sinke, manager Programmaontwikkeling Zonne-energie bij ECN en als professor verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderschrijft de toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven. Sinke: ‘Zonne-energie wordt en blijft een substantiële factor in onze stroomvoorziening tot 2020 en daarna, mede door robuuste technologische ontwikkelingen. En daarmee een extra energiebron om de doelstellingen uit het Energieakkoord te bereiken’.

Investeringszekerheid
Voorwaarde is dat de huidige stimuleringsregelingen voorlopig behouden blijven. Sinke: ‘Investeerderszekerheid is cruciaal voor de lange termijn ontwikkeling van de zonne-energiemarkt. Politici en beleidsmakers moeten daarom snel en in samenspraak met de sector uitsluitsel geven over de toekomst van de stimuleringsregelingen. Uitgangspunt moet zijn dat degenen die al een installatie hebben, nog gedurende een lange periode gebruik kunnen maken van de huidige regeling. Voor nieuwe instappers kun je voorwaarden eventueel geleidelijk aanpassen aan de prijzen van dat moment. Daarmee bereik je dat de stimulans ook maatschappelijk acceptabel blijft.’

Snelst groeiende duurzame energietak
‘Zonne-energie is de snelst groeiende tak binnen de duurzame energiesector’, zegt Peter Desmet, directeur van groothandel Solarclarity en voorzitter van ondernemersvereniging ZON. ‘Er is onder een grotere groep interesse in zonne-energie ontstaan. Hoewel de residentiele markt voor de lange termijn de kurk waar deze markt op drijft, gaan zakelijke projecten voor een volumepiek zorgen in 2015.’

Verder zegt Desmet: ‘Voor bedrijven en organisaties is zonne-energie zeer aantrekkelijk. Tegenover elke investering staat een zeer redelijke terugverdientijd en een beter rendement dan op de bank. Dus als je het geld kunt missen, is zonne-energie een betere investering’.

 

Kerncijfers Nederlandse markt 2014

 • Aantal zonnestroominstallaties: +/- 270.000 installaties (residentieel en zakelijk).
 • Totaal geïnstalleerd vermogen: ruim 1,1 Gigawattpiek (vergelijkbaar met twee kolencentrales).
 • Bruto omzet totale sector: ruim 2,4 miljard euro, waarvan 1,6 miljard euro in Nederland. In 2013 was de totale omzet 1,8 miljard euro. Hiermee is in 2014 een omzetgroei van 33 procent behaald.
 • Totale invoerwaarde zonnepanelen: 1,4 miljard euro, waarvan ongeveer 600 miljoen euro voor de Nederlandse markt bestemd is. Nederland is na Japan en de VS de grootste importeur van Chinese zonnepanelen.
 • Aantal aanbieders: 1.400 aanbieders (groothandels, leveranciers, installateurs, verkopers, adviseurs). Aantal fte’s: ruim 9.000.

Bronnen: http://polderpv.nl/ / Nationaal Solar Trendrapport 2015 / Nederlandse Douane

The Solar Future is het meest toonaangevende jaarcongres voor de Nederlandse zonne-energiemarkt. Door PV professionals is het erkend als hét congres dat jaarlijks nieuwe (strategische) inzichten biedt. Dit is dé ontmoetingsplaats voor iedereen die serieus aan de slag is en wil met zonne-energie op de Nederlandse markt. Met David Rubin (PG&E), Patrick Crane (Sungevity USA), Jorg Mayer (BSW), Bruce Davis (Abundance Generation) en vele andere keynote sprekers, is The Solar Future NL wederom het belangrijkste platform voor kennis en netwerken op het hoogste niveau. Registratie is nu mogelijk op www.thesolarfuture.nl/registratie . Lezers van Duurzaamnieuws.nl ontvangen € 50,- korting; vermeld hiervoor de code DUURZAAM bij de aanmelding.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Beste mensen,
  Zonder het enthousiasme voor het opwekken van stroom met behulp van de zon te willen temperen: nog interessantere en rendabelere methode is het gebruiken van de zonnewarmte. Met heatpipes als verzamelaars van die warmte.
  Argumenten: 

  1. PV produceert maximaal 200W/m2, heatpipes 700-800W. Dat is dus bijna 4 keer meer energieproductie per m2 

  2. Energievraag van de bestaande bebouwde omgeving (= 90% van het totaal) bestaat voor 2/3 tot 3/4 uit warmtevraag (ook koelen, waarvoor stroom dan weer handig kan zijn). Bekijk je eigen energienota maar eens.
  
3. Warmte kan nu al heel efficiënt en relatief goedkoop worden gebufferd. Door het toepassen van PCM’s kan in een latentboiler van 60 liter water warmte-energie worden gebufferd, vergelijkbaar met een vat van 360 liter. Accu systemen zijn duur en niet duurzaam.
  
4. Niemand weet of er vanaf 2017 nog kan worden gesaldeerd bij terug leveren van stroom. De kans bestaat zelfs dat voor terugleveren moet gaan worden betaald, als het aan minister Kamp ligt. Met warmte bestaat dit issue niet 

  5. Grondstoffengebruik: Heatpipes zijn 100% recyclebaar, worden gemaakt van glas, aluminium, een koperen buisje en wat roestvrij staal. Geen gebruik van zeldzame en/of toxische grondstoffen zoals Indium, Gallium, Seleen, Molybdeen, Cadmiumsulfide en Zinkoxide, nodig voor productie van PV
  
6. Energiebedrijven stunten met stroomprijzen (”elk jaar wordt stroom bij ons goedkoper…”), de gasprijs stijgt met een meerjaarsgemiddelde van 7%. Ook hierdoor is het rendement op een investering in zonnewarmte hoger dan een investering in PV. 

  7. PV werkt (voorlopig) nog alleen in een grid. (als er een storing is bij de levering van stroom, schakelt de omvormer van je PV panelen direct uit). Warmteproductie gaat ook door als de gaskraan dicht staat….
  
8. PV panelen hebben van een beetje schaduw al veel last. met heatpipes is dit aspect veel minder kritisch. Is ook weer rendement verhogend.
  
9. Als meer warmte wordt geproduceerd dan nodig, kan deze energie worden gebruikt om stroom op te wekken…….. 


  
Kortom: de échte zonne-energie revolutie wordt niet veroorzaakt door PV panelen. Heatpipes (in combinatie met boilers en LTV (= Laag Temperatuur Verwarming) gaan de echte revolutie bewerkstelligen. 

Als een plek geschikt is om van zonne-energie gebruik te maken, zou het verstandig zijn om eerst te kijken welke energiebehoefte er is (kort door de bocht: gas en/of stroom) en op basis daarvan te berekenen wat daarbij de slimste oplossing is. Soms zal dat PV zijn (als er weinig warmtevraag is), soms heatpipes (als er relatief weinig ruimte is). En vaak zal een combinatie van heatpipes en PV het meest opleveren.
  En voor de periode met weinig of geen zon is een thermodynamisch systeem geweldige optie. Werkt alle dagen van het jaar, dag en nacht. Het is een warmtepomp zonder bewegende delen buiten. Gemiddelde CoP van 4. Het systeem gebruikt stroom voor de compressor en daarvoor kan je dan weer PV panelen plaatsen.

  Er is overigens nog een relevant aspect dat ik nooit hoor: er zijn wereldwijd helemaal niet voldoende grondstoffen voor al die elektrische plannen. Als je alle hiervoor benodigde en jaarlijks beschikbare grondstoffen in windmolens stopt, kan je er – wereldwijd – 20.000 maken. Alleen kan je dan niet 1 elektrische auto, computer of mobiele telefoon meer maken. Als je al die grondstoffen gebruikt voor elektrische auto’s, kan je er 2 miljoen per jaar maken (op een totaal van zo’n 70 miljoen nieuwe auto’s per jaar….) En dan kan je dus weer niet 1 windmolen maken…….
  Die elektrische revolutie is over de as van grondstoffen al niet mogelijk.

  Laten we veel meer naar een haalbare mix kijken en dan meer aandacht geven aan 1. energievraag beperken; 2. warmte van de zon, uit de lucht en uit de grond toepassen (en dan heb ik het niet over het idiote plan van Kamp om miljarden kostende warmtenetten te bouwen die dan de ‘restwarmte’ van fossiele bronnen moeten distribueren)

 2. Cor Olthuis schreef:

  Beste Ron,
  Geen 12 maar 4 stuks had ik op het dak liggen (ben verhuisd) Volgens leverancier mx 100 KWh, maar dakhelling was niet optimaal, wel zuidligging.
  Die 66 GW niet inclusief windmolens volgens mij. Niet duidelijk in het stuk.
  15 000 windmolens met 1 per km2 * 6 MN moet kunnen in Nederland, toch !? Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen etc. Anders wordt het vakantie op groenland bij 30 graden en 24 per dag licht. De rest van de vakantielanden is woestijn geworden of ondergelopen.West Nederland is dan zee geworden want de dijken 7 meter verhogen is ook niet alles. Dus moet iedereen daar weg en verhuizen naar oost en zuid Nederland. Als we nu niets doen wordt dat de toekomst.

  Maar ja wat als het niet waait tijdens een koude winterdag.

  In ieder geval moeten we kiezen tussen een schone horizon of verhuizen. Maar in iedergeval doorgaan met leggen van zonnepanelen en windmolens bouwen, maar vooral op alles besparen wat CO2 produceert.

 3. Wilma Paalman schreef:

  @Cor: Je was er vroeg bij, maar je 12 panelen die 400 kWh opwekken staan natuurlijk niet in verhouding met de opbrengst van panelen nu. 12 panelen die je nu plaatst brengen met zuidligging ruim 3000 kWh uur per jaar op en dan is het echt rendabel.
  Besparing is natuurlijk de beste vorm, maar besparen op gas levert veel meer op dan besparen op elektriciteit. Mijn gasverbruik heb ik inmiddels terug weten te brengen (groot huis, 5 personen, in het buitengebied) naar 1200 m3 per jaar. Mijn zonnepanelen leveren de volledige stroom, zodat mijn elektriciteitsrekening nog 70,– per maand bedraagt en dan krijg ik nog terug ook.
  Ik ben ervan overtuigd dat er de komende jaren ook een oplossing gaat komen in opslag. Een combinatie van diverse opwek mogelijkheden zal het moeten doen en dan kan alles duurzaam opgewekt worden. Technisch Weekblad heeft over beide zaken (duurzaam opwekken met gecombineerde bronnen en besparing) een aantal interessante artikelen geschreven. Wind is daarbij heel belangrijk, maar ook zon en bio.

 4. Cor Olthuis schreef:

  Dat lijkt mij heel weinig. Vertel hier hoe je aan zo’n laag KWh verbruik komt.

  Opslag is inderdaad het probleem op dit moment. Hier bij duurzaamnieuws vindt je verschillende oplossingen met voor en nadelen.
  Hier gevonden. Maximaal met zonnepanelen = 66 GW Net kan maar 16 GW aan, Anders smelt het net en knallen de transformatoren de lucht in. Net is niet aangelegd voor grootschalige teruglevering.

 5. Ron schreef:

  Beste Cor,

  Zoek eens je sluipverbruikers op. Daar gaat heel veel verloren. Wij koken op inductie en 2 a 3 x per week uit de oven, dus dat zal gelijk zijn. Geen droger, wel een vaatwasser. Eerst alle sluipverbruik uitgezet, en zuiniger apparatuur als die aan vervanging toe is. We zitten nu op 1350 kWh per jaar. Vandaar dat ik het veel vind.

  Nederland is nu zo ver dat met zon en wind in ieder geval een deel opgewekt wordt. Als het niet waait, de zon niet schijnt zouden eigenlijk de overschotten van de tijd dat er wel wind en zon zijn gebruikt moeten worden. Ik hoop dat ze snel een manier van opslag vinden die loont. Gelukkig is blauwe energie ook in opkomst.

 6. Cor Olthuis schreef:

  Over die 4000 KWh heb ik 12 jaar gedaan. Dat is niet zoveel bij een gemiddeld verbruik van +/- 4000 KWh per jaar Electrisch koken is een groot verbruiker. En natuurlijk wasmachine en droger.

  Wat ik al eerder gevraagd heb is : waar komt de stroom vandaan als de zon niet schijnt en er geen wind is.

  Alleen rondom de middag + en – 3 uur levert de zonnepaneel vol vermogen. Vanaf +/-september is het nul,niks tot +/- april
  De rest van de tijd komt de stroom toch nog van de vuile kolen centrales.

  Of we moeten de overcapaciet van de zonne uren omzetten in waterstof waarmee dan als het nodig is gasturbine aangedreven generatoren ingeschakeld worden om stroom te leveren.
  Als ook de windturbines meedoen, moet het technisch mogelijk zijn. Alle techniek is er al. Alleen de politieke wil nog. Als het s’winters niet waait voor een langere periode kunnen de turbines als nog met aardgas of biogas gestookt worden.

  Ik heb geen warmte pomp te duur. Wel een hoog rendement ketel.

 7. Ron schreef:

  Beste Cor,

  U was er vroeg bij om panelen aan te schaffen. U hebt ook een flink aantal feiten opgesomd en concludeert dat besparen de grootste winst levert. Ik weet niet hoe uw gezinssituatie is, maar ik vind 4000 kWh veel. Zo veel dat een halve liter olie voor een liter melk weinig is. Of hebt u voor de verwarming van uw huis een warmtepomp? Dan zou het verklaarbaar zijn.

 8. Cor Olthuis schreef:

  Nog een opmerking.
  Besparen levert natuurlijk de grootste winst
  – Eten uit eigen tuin met koude kas + kippen voor de eieren Permacultuur. 400 m2 per persoon. Levert het hele jaar door voldoende eiwitten vitamines en kool hydraten.
  Kan alleen als je AOWer bent zoals ik.
  Dus stoppen met vlees eten en melk drinken. 1 ltr kost 1/2 liter aardolie.

  Windturbines is natuurlijk een uitstekend middel om CO2 vrij stroom op te wekken. Hoe meer hoe liever. Wat ze kosten is niet belangrijk. CO2 besparing is dat wel.

  Horizon vervuiling ? In Zwitserland klagen ze toch ook niet over die stomme bergen. Dat is horizon vervuiling eerste klas.

  Bij elke rondgang van de wieken is er weer x kg CO2 bespaart. Denk daar maar aan.

  Het gaat hierbij niet om U maar om uw kinderen en vooral kleinkinderen.

  Daarom heb ik 12 jaar geleden zonnepanelen op mijn dak geplaatst. Nog steeds niet terugverdiend.
  Energiebesparen is mijn hobby en hobby’s kosten nu eenmaal geld. Ik heb de uitstoot van +/- 2000 KG CO2 bespaard. Dat was het doel.

 9. Cor Olthuis schreef:

  Een domme vraag.
  Wat als de zon niet of onvoldoende schijnt en het niet of nauwelijks waait. Waar komt dan de stroom vandaan ?
  Uit die vuile kolencentrale of weet iemand een betere oplossing.
  Biomassa levert veel te weinig op. Per definitie, of we gaan heel nederland gebruiken om suikerbieten te verbouwen.
  +/- 6000 ltr biobrandstof per hectare = +/- 50.000 kw = +/- 15 huishoudens totaal 6 milj huishoudens = 4000 km2 Dat is heel veel
  Suikerbieten vragen veel kunstmest en pesticiden Willen we dat ? Als alles overgaat op hernieuwbare energie, blijft er helemaal geen grond over.
  Dus totaal verbruik in KWh / Kwh per paneel = aantal panelen a m2 per stuk Hebben we die ruimte?

  Toch zonnepanelen ?
  1 hectare zonnepanelen levert 100.0000 KWh direct.

  Verbranding van biobrandstof heeft een rendement van +/- 50% ?

  Blijft het probleem van grootschalige opslag van elektriciteit

  Belgische oplossing met eiland in zee. Plan markerwaard van Lieverde, geloof ik.

 10. Cor Olthuis schreef:

  Ervaring 12 jaar 4 zonnepanelen op dak. Met KWh meter.
  Opbrengst +/- 400 KWh per jaar Eigen verbruik 4000 KWh dus voor zelf voorziend nog 36 panelen meer. Waarschijnlijk hoger rendement dus minder panelen.
  Maar s’winters nauwelijks stroom en s’zomers alleen gedurende een beperkt aantal uren per dag Dan waarschijnlijk overschot dus teruglevering. Voor welk bedrag?
  Beter is om stroom op te slaan.
  Nieuwe ontwikkelingen: Vanadium redox accu(zoek fotontnboer vierakker) en nog beter de Nanoflow cell Zie Wiki.
  Indien niet genoeg ruimte dan vertikale windturbine erbijboven op de schoorsteen.

 11. Duurzame Fred schreef:

  Freek heeft volkomen gelijk.

  Echter als ik een luchtfoto van NL bekijk, zie ik een opvallende verschijnsel. Grote steden doen het beduidend slechter dan kleine gemeenten. Dat is wat de politiek zich zou moeten aantrekken. Het eiland Voorne Putten met niet eens de helft van het aantal inwoners van Rotterdam heeft er meer zonnepanelen op het dak liggen.
  Als ik de grootste steden R’dam en A’dam met elkaar vergelijkt, dan is het beschamend dat R’dam nog niet eens de helft heeft van de stad uit 020.

  De landelijke overheid heeft ook een maatregel bedacht om het salderen in 2017 te gaan versoberen. Deze maatregel zou teruggedraait moeten worden. Dan kan het aantal zonnepanelen op de hollandse daken flink gaan groeien.

 12. freek schreef:

  Natuurlijk geloven bedrijven in zon-pv in hun zonne-energie met de bijbehorende subsidie. De bewering dat zonne-energie onmisbaar is, is strijdig met de feiten. Windenergie blijft veel belangrijker en besparing levert het meest op