Het opwekken van je eigen energie, het klinkt voor velen als een droom die uitkomt. Ruim een derde van de Nederlanders wil zonnepanelen. En dat is ook niet gek. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om bij te dragen aan een duurzaam bestaan. Het scheelt je ook nogal wat in de maandelijkse kosten. Je energierekening zal namelijk flink gaan dalen; je wekt deze energie nu natuurlijk zelf op. Maar hoe werkt dat dan? Het opwekken van zonne-energie? Je leest het hier.
Word zelf een groene-energieproducent
Niet alleen zorgt het opwekken van je eigen zonne-energie voor een lagere energierekening, je kunt er ook nog vele subsidies op krijgen. Ook de Nederlandse overheid staat namelijk helemaal achter een duurzaam bestaan in Nederland. Maar niet alleen de overheid, ook energiebedrijven denken hier graag in mee. Want wat doe je nu met al de opgewekte energie die niet gebruikt wordt? Juist, die verkoop je door aan de energiemaatschappijen. Wek je energie op boven je eigen verbruik, dan bieden een aantal organisaties namelijk de mogelijkheid aan om deze energie terug te leveren. Een deel gebruik je zelf, en een ander deel verkoop je vervolgens aan de energiemaatschappij.
Huren of kopen?
Nu heeft natuurlijk niet iedereen het budget tot zijn beschikking om direct tientallen zonnepanelen te kopen. Gelukkig bieden veel energiemaatschappijen de mogelijkheid aan om zonnepanelen te huren. Op deze manier kun jij ook zonder ruim budget, jouw eigen zonne-energie opwekken. De gehuurde panelen worden maandelijks afbetaald in de vorm van een huurbedrag. Na verloop van de huurtermijn, zijn de zonnepanelen jouw eigendom. Het is vaak ook op dat moment dat jouw stroom helemaal gratis is. Er is tegen die tijd zoveel eigen zonne-energie opgewekt, dat je er voor nu en de toekomst mee vooruit komt. In veel gevallen geheel onafhankelijk.
Zo gaat het proces in zijn werk
Maar hoe wek je die energie nu eigenlijk op? Een zonnepaneel bestaat uit tientallen zonnecellen. De zogenaamde fotonen in het zonlicht raken de zonnecel en worden daar geabsorbeerd door een halfgeleidend materiaal. In veel gevallen is dit materiaal silicium. De negatief geladen elektronen worden vrijgemaakt om te bewegen, en creëren hierbij elektrisch potentieel. Het ontwerp van de zonnecel zorgt ervoor dat deze elektronen allemaal dezelfde richting in worden gestuurd. Zo krijgt de ene kant van de zonnecel een negatieve, en de andere kant een positieve spanning. Op deze manier wordt stroom opgewekt. En dat is zowel voor jou, als voor onze omgeving, erg voordelig!