Je gaat zonnepanelen aanleggen, dan heb je veel om over na te denken. Natuurlijk moet je het financieel rond krijgen en moet je ook een geschikte plek hebben om ze te plaatsen. Maar dat is zeker niet het enige dat geregeld moet worden! Waar moet je zoal over nadenken als je zonnepanelen gaat aanleggen?
De verzekering
Het is meestal verstandig om de zonnepanelen te verzekeren. Hoe dit gebeurt, hangt af van je verzekering en je woonsituatie. Heb je de opstalverzekering van FBTO voor je eigen woning? Dan vallen de zonnepanelen daar ook automatisch onder. Je hoeft ze niet te melden, ze zijn gewoon meeverzekerd. Bij sommige andere verzekeraars moet je ze wel melden, of moet je ze apart verzekeren. Woon je in een huurwoning? Als de verhuurder de zonnepanelen plaatst, zijn ze meeverzekerd in zijn opstalverzekering. En als je ze zelf plaatst, komen ze in de meeste gevallen automatisch bij je inboedelverzekering erbij. Je zonnepanelen verzekeren is een verstandige keus, want zo zijn ze niet alleen verzekerd tegen brand of stormschade, maar ook tegen diefstal.
Zonnepanelen aanleggen op de juiste locatie
De zonnepanelen moeten op de juiste plaats worden aangelegd. Is er veel schaduw, hebben ze niet de juiste hellingshoek of staan ze in de verkeerde richting? Dan zullen ze niet hun maximale vermogen leveren. Het is dus belangrijk om een goed plekje te vinden. Dat kan het hellende dak zijn, als dat de goede richting heeft. In Nederland is het zuiden de beste richting, maar ook zuidoost of zuidwest zijn goed. Heb je geen hellend dak in de goede richting, dan kun je ze ook op een plak dak aanleggen. De juiste hellingshoek is afhankelijk van de richting waarin de zonnepanelen staan. Op het zuiden is de beste hoek ongeveer 35 graden. Richting zuidoost of zuidwest is dat 25 graden en richting oost of west is het 13 graden. Dat heeft te maken met de stand van de zon ten opzichte van de aarde: hier in het noorden schijnt de zon haast nooit loodrecht naar beneden.
De omvormer goed plaatsen
De omvormer is een belangrijk onderdeel van de installatie. Hij zet de energie van de zonnepanelen om in bruikbare energie voor het huishouden. Deze moet heel zorgvuldig worden geplaatst. Er kan namelijk een enorm hoge spanning op de draden komen te staan. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren als de omvormer door een amateur wordt geplaatst. Sommige omvormers geven een bepaalde irritante zoemtoon af. Je kunt de omvormer daarom het beste in de bijkeuken, schuur of garage plaatsen. Daarbij kun je hem op een speciaal isolerend plaatje zetten zodat de trillingen niet door de muur zullen komen.
Energie terugleveren
Hoe werkt het terug leveren aan het net? Bij de oude energiemeters ging de draaischijf achteruit draaien op het moment dat er energie vanuit het huis naar het elektriciteitsnet begon te lopen. Maar de meeste woningen hebben een nieuwe meter. Deze meter houdt apart bij hoeveel stroom er is teruggeleverd. Dit wordt gesaldeerd met je energieverbruik, waardoor het alsnog tegen elkaar wordt weggestreept. Het salderen gebeurt niet meer overal; soms krijg je een bepaald bedrag per terug geleverde kWh. Dit is altijd een lager bedrag dan wat je betaalt voor je energieverbruik. Het kan op lange termijn ook voordeliger zijn om eens te kijken naar hoe het zit met de opslag van je zonne-energie.
Zonnepanelen aanleggen is iets waar je eerst over moet nadenken. Er zijn wat praktische zaken waarvan je eerst moet weten hoe het werkt. Zo kan het nuttig zijn om te weten hoe het zit met de verzekering van de zonnepanelen. Wil je de zonnepanelen zelf gaan plaatsen? Dan moet je heel goed weten wat je doet! Omdat zonnepanelen al meteen energie gaan leveren, kan het gevaarlijk zijn om als amateur aan de slag te gaan. Het is verstandig om er sowieso iemand met veel ervaring bij te halen om zo te zorgen dat je in elk geval veilig kunt werken.