Een van de meest historische Amsterdamse gebouwen trekt een moderne hoed over z’n hoofd. Het gebouw van de Hermitage Amsterdam, dat stamt uit 1681, heeft recent 316 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Op deze manier wil de Hermitage bijdragen aan de maatschappelijke beweging van verduurzaming en aan haar eigen groene ambities. Maar het verduurzamen van monumentale panden is niet eenvoudig. IBC SOLAR zorgt met de installatie van zonnepanelen op het dak van de Hermitage voor een veilige en kwalitatief hoge toevoer van duurzame stroom.
Veel musea zijn gevestigd in een monumentaal pand. Binnen de muren van musea worden veel kostbare kunstvoorwerpen huisgehouden die beschermd moeten worden tegen bijvoorbeeld schade door teveel of te weinig daglicht, maar ook het klimaat van de expositieruimtes moet goed worden gereguleerd om de waardevolle kunstwerken te conserveren. De Hermitage onderneemt duurzame initiatieven om aan deze uitdagingen te voldoen.
Zonnepanelen die bijdragen aan een optimaal museumklimaat
Met zonnepanelen wordt de cruciale luchtbehandelingsinstallatie van het rijksmonumentale pand deels gevoed door zonne-energie. De verwachting is dat er in het eerste jaar ruim 80.000 kWh duurzame elektriciteit kan worden opgewekt, wat ongeveer gelijkstaat aan 30 huishoudens (bron: NIBUD). Zodoende kan ook het klimaat van de expositieruimtes optimaal en duurzaam worden gecontroleerd en bieden de ruimtes een veilige thuishaven voor kunst.
Verduurzamen van monumentale panden stelt hoge eisen
Verduurzamen van monumentale panden is vaak een ingewikkelde klus vanwege allerlei extra regelgeving en (kwaliteits-)eisen. De installatie van zonnepanelen heeft daarom doorgaans ook wat voeten in de aarde. Zo mogen de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte en zijn er vergunningen nodig voor de aanleg. Naast de extra regelgeving, kent een dergelijk project vanuit een bouwtechnisch perspectief ook een hogere moeilijkheidsgraad. Omdat er geen aanpassingen aan het monumentaal pand mogen worden gemaakt, zijn gebruikelijke installatietoepassingen als dakhaken niet mogelijk. Het gebouw kent ook nog eens verschillende dakvormen. Het IBC SOLAR TopFix 200 montagemateriaal biedt daarin oplossingen.
Harold Salden, Salesmanager IBC SOLAR Nederland: “De mooie uitdaging om een monumentaal pand uit 1681 te voorzien van zonnepanelen heeft IBC SOLAR met beide handen aangenomen. Door efficiënte klimaatbeheersing, isolatie en een meervoudig WKO gebruik met de naburige Hortus Botanicus weet de Hermitage vanaf heden haar energieverbruik nog meer terug te dringen en te verduurzamen. De zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid die de Hermitage nastreeft op gebied van duurzaamheid komt overeen met ons gedachtegoed.”
Foto: Evert Elzinga