Als je zonnepanelen wil gaan aanschaffen is het goed om te weten op welke subsidies en regelingen je kunt rekenen. Samen met de aanschafprijs bepalen de bedragen die je terug kunt krijgen de terugverdientijd van je investering.
Naast regelingen op de aanschaf van panelen is het natuurlijk ook van belang om te weten hoeveel je kunt ontvangen voor de stroom die je met de panelen gaat opwekken.
Op dit moment kunnen huishoudens hun productie salderen met het verbruik.
Salderen
De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord. Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft.
Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.
Terugverdientijd
Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht. Wie wil investeren in zonnepanelen, kan ook bij aanschaf van verschillende zonnepanelen subsidies gebruik maken.
Btw op aankoop terugvorderen
De overheid geeft je de mogelijkheid om het volledige btw-bedrag van je aankoop terug te krijgen. Het enige dat je daarvoor moet doen is je bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Dat gaat heel eenvoudig via de website van de Belastingdienst.
Groene leningen van de gemeente
Het kan zijn dat jouw gemeente nog subsidie geeft in de vorm van een zogenaamde groene lening. Gemeentes hebben een beperkt aantal leningen die ze per jaar of periode mogen verstrekken. Dus wees er tijdig bij, en maak gebruik van zonnepanelen kopen tips.
Zakelijk extra veel belastingvoordeel
Als je als bedrijf een investering doet in zonnepanelen, mag je gebruik maken van de volgende vier vormen van belastingaftrek:
Om te beginnen zijn er de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Dit zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers.
Daarnaast bestaat er de energie-investeringsaftrek (EIA) voor iedereen die geïnvesteerd heeft in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben erkend als energie-investeringen.
Let op: je kunt voor dezelfde bedrijfsmiddelen niet zowel de MIA als de EIA tegelijk gebruiken. Dus je zult moeten uitzoeken welke regeling in jouw specifieke geval het meeste voordeel oplevert. Kijk ook of de kleinschaligheidsaftrek (KIA) voor jou van toepassing is.
Regeling voor hernieuwbare energie
De overheid heeft bovendien 6 miljard euro beschikbaar gesteld voor nieuwe projecten voor opwekking van energie uit duurzame bronnen zoals wind, zon, biomassa, geothermie en water. De overheid stimuleert met deze zogeheten SDE+ regeling kostenefficiënte energieopwekking en draagt daarmee bij aan het realiseren van de doelen van het Energieakkoord uit 2013.