Het kabinet heeft in 2022 aangekondigd dat mensen vanaf 2026 verplicht zijn om bij de vervanging van hun cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit bracht een enorme schrikreactie teweeg in ons land. Want wat betekent dit? Wat betekent het als warmtepompen vanaf 2026 de norm worden bij het verwarmen van onze woningen? Wat als je dit financieel niet kunt betalen? Betekent dit dat de gewone cv-ketel volledig verdwijnt? Het is niet vreemd als je met vragen zit. Daarom zullen we in dit artikel meer inzoomen op de feiten en leggen we uit wat we van deze verplichting kunnen verwachten.
Moeten we in 2026 allemaal aan een hybride warmtepomp?
2026… dat is nog maar 2,5 jaar! Betekent dit dat we allemaal massaal over moeten stappen? Welnee. Hierbij blijkt maar weer dat de informatieverstrekking omtrent warmtepompen vaak diffuus en zonder eenduidigheid is.Het gaat hierbij enkel om mensen waarbij hun huidige cv-ketel na 2026 aan vervanging toe zal zijn. In dat geval zijn zij verplicht om ook een hybride warmtepomp aan te schaffen. Is je huidige cv-ketel echter in 2025 aan vervanging toe? Dan is dit nog niet verplicht. Deze mensen zullen waarschijnlijk pas rond 2040 overstappen naar een warmtepomp. Deze verplichting betekent dus niet dat we direct alle cv-ketels uit onze woningen zullen weren, maar wel dat we langzaam een omslag zullen zien in het verwarmen van onze woningen.
Overigens betekent dit ook niet dat de traditionele cv-ketel geheel verdwijnt. Een warmtepomp moet altijd in combinatie met een cv-ketel worden gebruikt. Het zijn twee aparte toestellen. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld wanneer de woning niet geschikt is voor een warmtepomp of wanneer bekend is dat de woning binnenkort al zal aangesloten worden op een alternatief voor aardgas.
Subsidie op de aanschaf van een warmtepomp
Om de overstap naar een warmtepomp aantrekkelijker te maken, heeft de overheid ervoor gekozen om tot 2030 subsidie te geven. Hiermee bespaar je gemiddeld dertig procent van de totale aanschafkosten. Dat gaat dus om een flink bedrag en maakt het wel degelijk stukken aantrekkelijker om de stap te wagen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Houd er bovendien ook rekening mee dat de aanschaf van een warmtepomp een investering zal zijn. Het is geen verloren geld. Uiteindelijk zullen de gaskosten immers drastisch dalen. Dankzij de warmtepomp betaal je veel minder energiekosten. Hierdoor verdien je de warmtepomp uiteindelijk binnen enkele jaren gewoon terug. Toch moet hier ook een kanttekening bij worden geplaatst. De stroomkosten zullen door het gebruik van een warmtepomp namelijk wel flink stijgen. Maar ook dan zal er nog flink bespaard worden. Een warmtepomp is nog aantrekkelijker als je deze ook nog eens weet te combineren met zonnepanelen. Zo worden de extra stroomkosten ook netjes opgevangen.
Verwachte kosten
Het is wel duidelijk dat mensen rekening moeten houden met een flinke investering. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de 6.000 en 8.000 euro. Hier komt ook nog een aanpassing van de cv-ketel en meterkast bij. Uiteindelijk gaat het om een investering van circa 10.000 euro, waarvan je dan ook weer een deel terug ontvangt middels subsidies.