Het verduurzamen van je woning is een goede stap als je bewust bezig wilt zijn met je omgeving, het klimaat en de toekomst. Voor veel mensen is er nog veel winst te halen als ze de wens hebben om duurzaam te wonen. De term winst kun je gerust letterlijk nemen. Naast een goede bijdrage aan de omgeving met betrekking tot het klimaat zal het verduurzamen van je woning ook effect hebben op je kosten.
Uit deze 15 tips voor een duurzame woning blijkt dat je soms slechts een kleine investering hoeft te doen om een stap in de goede richting te zetten.
Waarom duurzaam wonen geen trend is
Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteedt aan het klimaat, de toekomst en onze omgeving. Dit is niet voor niets. Diverse onderzoeken wijzen immers uit dat vooral de mens een grote veroorzaker is van de sterke toename van de CO2 uitstoot. Door te kiezen voor duurzaam wonen en een duurzame levensstijl kan er een bijdrage worden geleverd aan de terugdringing hiervan. Hierbij vormt het duurzaam wonen een basis voor een duurzame levensstijl. Dit is van belang want alleen het consequent nemen van stappen hierin zal een bijdrage leveren aan het gewenste effect. Duurzaam wonen is zeker géén modetrend, levenswijze of overtuiging maar vooral een stuk bewustwording.
Het creëren van een duurzame woning als investering
Het creëren van een duurzame woning kan zeker gezien worden als investering. Dit is niet alleen een investering in een “schone toekomst” maar ook zeker financieel gezien. Een duurzame woning verdient zichzelf immers indirect terug. Dit komt tot uiting in onder andere de hoogte van de energierekening. Daarnaast worden er regelmatig subsidies verstrekt door de overheid om bij te dragen aan de kosten voor de verduurzaming van woningen. De investering die je doet in het verduurzamen hoeft helemaal niet zo groot te zijn als je zou denken. In deze 15 tips voor een duurzame woning zijn onder andere een aantal eenvoudige- en voordelige opties opgenomen waaruit blijkt dat een quick-win snel gerealiseerd is.
15 tips voor een duurzame woning
- Het gebruik van hout met een Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk
- Keuze voor hoogrendementsglas
- Gebruik ecologisch isolatiemateriaal zoals als hennep, vlas, houtvezel of schapenwol
- Vloerisolatie aan laten leggen
- Gebruik duurzame LED verlichting
- Keuze voor een “groene” energieleverancier
- Tochtstrippen aanbrengen
- Het gebruik van rolgordijnen om warmteverlies via het raam tegen te gaan
- Zonnepanelen plaatsen of gebruik maken van windenergie
- Gebruik van domotica voor slimme verlichting en/of klimaatbeheersing
- Keuze voor een groendak
- Keuze voor interieur dat gemaakt is van natuurlijke materialen
- Het gebruik van watergedragen verf in plaats van verf op terpentinebasis
- Hergebruiken van regenwater
- Het gebruik van een warmtepomp