Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 229 nieuwe windmolens geplaatst met een totaal vermogen van 822 megawatt. Dat heeft de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) bekendgemaakt op basis van cijfers van WindStats. De nieuwe windmolens leveren jaarlijks genoeg schone elektriciteit om een stad van 450.000 inwoners van stroom te voorzien.
In totaal staat er ultimo 2016 voor 4.247 megawatt vermogen aan windenergie op land en op zee. In 2016 verdrievoudigde het vermogen van windenergie op zee tot 957 megawatt. Dit is te danken aan de oplevering van het Gemini Windpark ten noorden van Friesland met een vermogen van 600 megawatt.
Op land werd er dit jaar voor 222 megawatt aan nieuwe windmolens neergezet. Dat is veel minder dan de 406 megawatt in 2015. Om de doelen uit het Energieakkoord van 6.000 megawatt op land in 2020 en 4.450 megawatt op zee in 2023 te kunnen halen moet het opgesteld vermogen jaarlijks toenemen met gemiddeld ongeveer 700 megawatt op land en 500 megawatt op zee.
NWEA constateert dat met het huidige tempo de doelstelling uit het Energieakkoord voor windenergie op land niet zal worden gehaald. Hoofdoorzaak is dat de Rijksoverheid en verschillende provincies te weinig nieuwe windmolens mogelijk maken. Om klimaatverandering tegen te gaan roept NWEA het Rijk op om ruimtelijke belemmeringen snel op te lossen. Provincies moeten stoppen met het opleggen van bovenwettelijke regels voor windenergie.
jan niet alleen na Duitseland kijken denk dat die in de toekomst overgebleven stroom zelf gaan gebruiken om waterstof van te maken omdat dat nodig zal zijn voor groene auto’s en later ook voor vliegtuigen. hoe meer windmolens en zonnepanelen hoe beter voor Nederland om van kernenergie, kolen en gas energie af te komen.
Een paar overdenkingen.
Zijn in deze cijfers ook de nieuwe windmolens meegenomen welke oudere exemplaren vervangen, omdat deze aan het eind van hun subsidie-leven zijn?
Waarom doorgaan met molens op land plaatsen waar zoveel volkomen terechte weerstand tegen is, terwijl de tenders van de afgelopen tijd voor windparken op zee een heel concurrerend bedrag laten zien.
Waarom moeten wij in Nederland zonodig zelf zoveel windenergie opwekken terwijl de stroomprijs regelmatig negatief is als gevolg van overproductie in Duitsland.
Klimaatverandering gaan wij in ons postzegellandje niet tegen. Al zou je in elke achtertuin een windmolen van 5 megawatt plaatsen.
Het enige wat er wel bereikt wordt is dat de ODE zeer sterk zal stijgen om een heel klein aantal mensen heel rijk te maken.