like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Fietsen heeft alleen maar voordelen

Van: op 28 december 2016

fietsen duurzaamAls je ongetraind bent en toch wil werken aan je conditie (nog steeds met stip #1 bij de goede voornemens voor een nieuw jaar) is de fiets het ideale middel. Het is relatief goedkoop, gemakkelijk en ook nog eens heel gezond. Wij geven je tien voordelen van fietsen.

Wist je dat er bijvoorbeeld meer fietsen in Nederland zijn dan inwoners? In de grote steden wordt zelfs zeventig procent van de reizen afgelegd per fiets. Of je nu houdt van stadsfietsen, racefietsen, of de welbekende omafiets, de planeet vaart er wel bij als je wat vaker op ze zou springen, op weg naar je bestemming.

Fietsen verbetert uw conditie. Als je graag fitter wilt worden, maar niet goed weet hoe je dit moet opbouwen is fietsen de ideale oplossing. Als ongetrainde verbetert uw conditie al met 13% door tien minuten tot een kwartier per dag te fietsen. Moet je nog even naar de drogist? Of woon je dichtbij uw werk? Pak de fiets!

Train uw spieren tijdens fietsen. Dat je met fietsen uw beenspieren gebruikt is voor de hand liggend, maar wist je dat je ook uw armen en spieren in de romp gebruikt om evenwicht te houden en te sturen? En als je wat harder gaat fietsen of de brug over moet, gaan uw ademhalingsspieren harder werken. Uw longinhoud wordt groter, je krijgt meer zuurstof binnen en uw hart pompt uw bloed sneller door de bloedvaten. En dat is gezond!

Fietsen kan altijd. Als fietsland ligt Nederland vol met gladde fietspaden, vaak door prachtige natuurgebieden, over de hei of door het bos. En met de fiets kun je zelf bepalen wanneer en waar je heen fietst.

Fietsen is voordelig. hebt geen kosten voor de contributie van de sportclub of een sportschoolabonnement. Het enige wat je nodig heeft is een goede fiets, en maar liefst 84% van de Nederlanders heeft één of meer fietsen! Grote kans dat er ook één bij je in de schuur staat. Bovendien bespaar je zelfs door te fietsen in plaats van de auto te pakken voor dat kleine ritje naar het centrum of naar uw werk. En wat dacht je van de parkeerkosten!

Meer energie van fietsen. Is de drempel om in beweging te komen te hoog? Zet dan even een paar keer door, binnen een paar weken merk je al dat je meer energie krijgt. Door beweging activeer je het lichaam, waardoor je jezelf fitter en energieker voelt.

Fietsen houdt je jong. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig fietsen een fitheidniveau hebben van iemand van vijf tot tien jaar jonger.

Fietsen maakt gelukkig. Het verbetert uw stemming en werkt ontspannend. Zo geniet je van de mooie natuur of je wordt afgeleid door de omgeving, waardoor je je zorgen vergeet. Beweging stimuleert tevens de aanmaak van serotonine en endorfine, stofjes in de hersenen die ook wel gelukshormonen worden genoemd.

Fietsen tegen overgewicht. Regelmatig bewegen verkleint de kans op overgewicht. In Nederland is het overgewicht gemiddeld lager dan de omliggende Europese landen, omdat wij regelmatig de fiets pakken. Fietsen is ook een goede oplossing als je moeite hebt met bewegen door overgewicht. Het belast uw lichaam relatief weinig terwijl je wel je hart kunt laten werken en uw spieren kunt trainen. Uiteraard verbrand je vet tijdens het fietsen. Daarnaast is fietsen is minder belastend voor uw gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Fietsen is gezond. Bewegen is gezond, het verlaagt de bloeddruk en het voorkomt overgewicht en diabetes. Het voordeel van fietsen is dat de kans op blessures relatief klein is. In het onderzoeksrapport ‘Fietsen is groen, gezond en voordelig’ van het TNO staat dat het ziekteverzuim op de werkvloer lager is bij fietsers.

Fietsen is goed voor het milieu. Met fietsen zorg je voor een betere luchtkwaliteit in uw eigen omgeving dan wanneer je met de auto of bus gaat. Wist je dat in de grote steden zo’n 70% van de reizen wordt afgelegd per fiets? Fietsen is vaak sneller, omdat je de verkeersdrukte kunt ontwijken.

Zorg er wel altijd voor dat je je vervoermiddel goed op slot zet, het liefst met een slot dat voldoet aan het ART keurmerk, neem als voorbeeld een ART 2 slot. Deze sloten voldoen aan de eisen van de fietsverzekeraars.

TestKees van Fietsersbond.nl test regelmatig de sloten van verschillende fietsenleveranciers. Lees hier de slotentest.

 

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws