Tijdens het Open Air Festival presenteerde Urgenda met 45 organisaties een maatregel waarmee het kabinet CO2 kan besparen voor eind 2020: één vegetarische dag per week levert 0,5 Mton CO2-reductie. Als de overheid besluit om met beleid aan te sluiten op de Schijf van Vijf en richt op 3 vleesloze dagen per week, valt maar liefst 1,5 Mton per jaar te besparen. Directeur Marjan Minnesma: “De brede coalitie van organisaties achter deze maatregel laat zien dat er voldoende draagvlak is voor een maatregel die de consumptie van plantaardige eiwitten stimuleert.”
Onze Westerse vleesconsumptie heeft een grote negatieve impact op klimaat, milieu, gezondheid, biodiversiteit en op lokale gemeenschappen in soja producerende landen. Dit is precies de reden waarom grote instituten zoals de Verenigde Naties, het Voedingscentrum en RIVM al langer pleiten voor een lagere vleesconsumptie. En dit is ook precies de reden waarom 45 organisaties – van cateraar tot Oxfam Novib tot Arts & Leefstijl – het kabinet nu vragen zo snel mogelijk maatregelen in te voeren die de consument helpen om vaker te kiezen voor plantaardige vleesvervangers.
Besparen op gezondheidszorg
Een aanzienlijke financiële prikkel op vlees kan de consumptie met 18% laten dalen en kan zo uitgevoerd worden dat de lagere inkomens er geen last van hebben en waarvan de opbrengsten worden gebruikt om boeren te helpen verduurzamen. Onderzoek wijst uit dat zo’n prikkel miljoenen euro’s besparing in de gezondheidszorg zal opleveren.Dit is bevestigd door Oxford University, die berekende onlangs dat een gezondheidsbelasting op bewerkt vlees leidt tot onder andere 25% lagere consumptie van dit vlees. Tevens wordt in het najaar onderzoek bekend gemaakt dat aangeeft op welke manieren deze maatregel het beste kan worden geïmplementeerd.
45 organisaties
Deze handreiking van Urgenda aan het kabinet is geschreven in samenwerking met de True Animal Protein Price Coalition (TAPP, 30 organisaties waaronder Arts & Leefstijl en de Dierencoalitie) en wordt ondersteund door de volgende vijftien organisaties: Dierenbescherming, Oxfam Novib, Natuur en Milieu, Foodwatch, Questionmark, maaltijdboxenverkoper Willem en Drees, Milieudefensie, Wakker Dier, Hutten Catering, de Vegapolis, Caring Vets, De Hippe Vegetariër, een Week zonder Vlees en de festivals Open Air en Milkshake.
Open Air Festival voor het eerst vegetarisch
Het Open Air festival was dit jaar voor het eerst vegetarisch. Het ID&T festival volgt hiermee het goede voorbeeld van het Milkshake festival dat vorig jaar vegetarisch werd. Onder de noemer Planet Love verduurzaamt het festival op veel punten: biologische t-shirts, herbruikbare plastic glazen, composteerbare bordjes en bestek en geen vlees. De stap van Open Air past ook goed in de plannen van gemeente Amsterdam, om Amsterdamse event vegetarisch te maken, met enkel vlees voor mensen die daar specifiek naar vragen.
40 Puntenplan
Vleesvermindering is de 11e maatregel binnen het 40puntenplan van Urgenda: een pakket aan maatregelen waarmee zo’n 500 organisaties de overheid de helpende hand bieden om aan het Urgenda vonnis te voldoen. www.urgenda.nl/40puntenplan.
Lees HIER de maatregel.