like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

5 manieren om je huis duurzaam te verwarmen

Van: op 14 december 2018

zonnecollector

De herfst laten we al bijna achter ons en de winter staat voor de deur. Deze koude periode voelen we vaak in onze portemonnee; de verwarming gaat aan en dat zorgt voor een aanzienlijk veel hogere rekening. Dit is dan ook de beste tijd eens na te denken over een goede manier om het huis te verwarmen. En niet alleen voor je portemonnee, want het milieu heeft ook baat bij het duurzaam verwarmen van je huis. In dit artikel worden 5 verwarming methodes besproken. Hoe gaan de verschillende technieken precies in z’n werk en hoe duurzaam zijn ze?

Verwarmen met hout

De eerste techniek is ook meteen de oudste: het verwarmen op hout. Dit brengt vaak niet alleen warmte in huis, maar ook gezelligheid. Want hoe sfeervol is het geknetter van een vuurtje tijdens kerstavond met een glaasje wijn… Er zijn verschillende manieren om hout te stoken zoals een open haard, een houtkachel en een speksteen of tegelkachel. De open haard is misschien wel het gezelligste, maar ook het minst effectief. De warmte gaat namelijk vooral verloren in de grote schoorsteen. Een speksteen of tegelkachel is daarentegen juist weer heel effectief. Het ingenieuze systeem zorgt voor een aangename warmte die lang wordt afgegeven door de warmte vasthoudende stenen.

Elektrische kachel

De elektrische kachel warmt een ruimte heel snel op, maar verbruikt ook ontzettend veel energie. Zou je de kachel bijvoorbeeld een jaar lang 2 uur per dag aanzetten, dan betaal je al meer dan €300,-. De aanschaf van de kachel is daarentegen wel goedkoop. Aangezien onze stroom nog niet 100% groen wordt verkregen is het erg milieuonvriendelijk het huis te verwarmen met een elektrische kachel. Gebruik deze alleen als je een (kleine) ruimte kort wilt verwarmen en daarvoor niet een heel systeem wilt aanzetten.

CV-ketel

Dit is de meest gebruikte methode waarmee het huis verwarmd wordt met convectiewarmte. Dit is een warmte die indirect is. De CV-ketel verwarmt de radiator, die verwarmt vervolgens de lucht en de lucht verwarmt de ruimte. Deze methode heeft een hoog rendement van 94% en is vrij duurzaam zodra je huis goed geïsoleerd is (wat natuurlijk in alle gevallen belangrijk is). Toch gaat gemiddeld genomen maar liefst 70% van de energiekosten van een gezin naar het verwarmen van de woning. Het is dus verstandig een goed een duurzaam systeem te kiezen, zoals een Nefit ketel.

Zonneboiler

De zonneboiler is een bijzonder simpel systeem: de collector (lijkt een beetje op een radiator) - waarin water en antivries zit - wordt op het dak geplaatst, waar deze verwarmd wordt door de zon. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar de boiler, waar de warmte wordt afgegeven aan het water. Dit water verwarmd vervolgens het huis en het zorgt voor warm kraanwater. Het werkt zelfs op zonnige winterdagen, maar is wel even een investering die pas na ongeveer 12 jaar is terugverdiend.

Warmtepomp

Deze methode heeft het hoogste rendement: meer dan 100% (sommigen beweren zelfs 600%) en is ontzettend duurzaam. Het werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van de warme lucht uit de koelkast halen, wordt hier de warme lucht uit de grond of lucht gehaald, buiten het huis. Dit kan met een soort radiator horizontaal of verticaal in de tuin, of warmte die uit de lucht of water wordt gehaald. Een warmtepomp is voor nieuwbouw een goede optie, maar voor bestaande bouw alleen een goed idee als je drastisch gaat verbouwen.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws