Sinds 1995 ben ik (Steef), eigenaar van IT-Recycling al bezig met het vernietigen van digitale media. Mijn kennis over het veilig vernietigen van data deel ik daarom graag met je! Eén kleine slordigheid kan immers al grote gevolgen hebben. In deze blog zet ik 6 handige tips op een rijtje.
Tip #1: let op de WEEELABEX certificering
We beginnen direct met de allerbeste tip: let op de WEEELABEX certificering. WEEELABEX (voluit Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) is een kwaliteitsstandaard voor de verwerking van e-waste. Deze certificering is verplicht voor bedrijven die werken met digitale datavernietiging, maar veel bedrijven voldoen hier niet aan. Je moet namelijk aan vele zaken voldoen om dit certificaat te krijgen. Je kan dus op een simpele manier het kaf van het koren scheiden, door te kijken naar dit certificaat.
Tip #2: laat oude datadragers niet slingeren
Laat oude mobiele telefoons, harde schijven en laptops met data niet rondslingeren op de werkvloer. Leg ze veilig achter slot en grendel totdat je ze laat vernietigen. Sommige datavernietiging aanbieders bieden gratis handige afsluitbare opbergsystemen aan.
Tip #3: shredder voor de deur – of juist niet?
Er zijn twee manieren van datavernietiging: op locatie, of meenemen en op een later moment vernietigen. Het grote voordeel van on-site vernietiging is dat je absoluut zeker bent dat de datadragers ook daadwerkelijk vernietigd zijn. Vernietigen op locatie is de allerveiligste methode, voor alle datadragers. Het nadeel? Deze manier van shredderen is duurder en het kost de klant tijd om erbij aanwezig te zijn.
Tip #4: jarenlang opsparen? Niet doen
Het is natuurlijk niet noodzakelijk om bij elke oude telefoon of laptop meteen te kiezen voor datavernietiging. Maar het eeuwig bewaren van spullen heeft weinig zin. Je bewaard in feite rotzooi, maar wel rotzooi waar je verantwoordelijk voor bent als het misgaat met een datalek. Wij raden zelf aan om 2-4 keer per jaar alles op te ruimen.
Tip #5: vergelijk verschillende opkopers
Het is belangrijk om verschillende opkopers van hardware met elkaar te vergelijken. Er zijn genoeg partijen in de markt die hoge prijzen bieden voor oude producten, maar met een onduidelijk datavernietiging proces en rapportage achteraf. Let in dit geval ook op onze eerste tip, het WEEELABEX certificaat. Datavernietiging waarbij alle facetten kloppen is in dit geval veel belangrijker dan de allerhoogste opkoopprijs.
Tip #6: de zin en onzin over Blancco software
Veel opkopers in de markt vertellen vol trots dat ze gebruik maken van de datawipe software van Blancco. De software van Blancco is prima geschikt voor het wipen van harddisks en telefoons. Maar dit zegt natuurlijk verder niets over de kwaliteit en de interne organisatie van de opkoper en bestaat er altijd de kans dat er een datalek optreed bij de opkoper. Bedrijven die data vernietiging écht serieus aanpakken maken gebruik van een harddisk sanitizer. Dit is een speciaal apparaat waarmee je data compleet verwijderd.
Heb je zelf nog ideeën voor het veiliger maken van datavernietiging? Plaats hieronder dan een reactie!