like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

7 tips bij het regelen van een duurzame uitvaart

Van: op 6 juni 2020

uitvaart

Bij een uitvaart denk je misschien niet direct aan duurzaamheid. Toch speelt het thema duurzaamheid ook in de uitvaartbranche een steeds grotere rol. Als je een uitvaartverzekering afsluit, kan het goed zijn om alvast te weten wat de mogelijkheden zijn voor een duurzame uitvaart. We zetten 7 tips voor je op een rij:

Natuurbegraafplaats

Zie jij een plekje in de duinen wel zitten als laatste rustplaats? Of dicht bij een kabbelend beekje? Het kan. De begraafplaats bij jou om de hoek is echt niet de enige optie. Je kunt kiezen voor een plek in een prachtig natuurgebied waar fietsers en wandelaars van de omgeving genieten en waar dassen en reeën leven: een natuurbegraafplaats.

Op een natuurbegraafplaats zie je geen rijen met graven zoals we gewend zijn op een traditionele begraafplaats. In plaats van grafstenen vind je hier gegraveerde zwerfkeien of boomschijven, maar ook bepaalde planten en struiken om een graf aan te duiden. Per natuurbegraafplaats zijn de mogelijkheden voor een grafaanduiding verschillend. Laat je dus goed informeren als je geïnteresseerd bent in een natuurbegraafplaats. Op de website van Natuurbegraven Nederland kun je zien waar de natuurbegraafplaatsen in Nederland zijn.

Omdat de natuur centraal staat op een natuurbegraafplaats, worden er niet alleen eisen gesteld aan de grafaanduiding, maar bijvoorbeeld ook aan de materiaalkeuze van de grafkist of urn. Doorgaans moet alles biologisch afbreekbaar zijn. Dat geldt ook voor hetgeen je wilt meegeven in de kist/urn.

De natuurbegraafplaats wint enorm aan populariteit, mede doordat de groene omgeving rust en troost kan bieden aan de nabestaanden. Daarnaast komt er ook een aantal hele praktische voordelen bij kijken. Zo is het onderhoud van je graf op een natuurbegraafplaats namelijk gelijk geregeld. Vaak worden 1 of 2 weken na de uitvaart de bloemen van het graf verwijderd, waarna moeder natuur zich over het graf ontfermt. De grafrechten op een natuurbegraafplaats koop je vaak voor circa 250 jaar, terwijl het grafrecht op een reguliere begraafplaats vaak periodiek verlengd moet worden. Dit is vaak elke keer een pijnlijk moment voor nabestaanden.

Tweedehands grafsteen

Je kunt een gloednieuwe steen uitzoeken, maar je kunt ook voor een tweedehands grafsteen gaan.
Jaarlijks worden er ontzettend veel graven geruimd, waarbij alles wordt weggegooid of vernietigd, terwijl het materiaal van oude grafstenen zich prima leent voor hergebruik. Veel grafstenen zijn gemaakt van natuursteen en hebben een wereldreis achter de rug, om vervolgens in Nederland slechts enkele jaren een graf te sieren.

Kleding

Een aangekleed lichaam in de kist is een keuze. Wil je zo puur natuur mogelijk in de kist, zodat je kleding niet door de natuur afgebroken hoeft te worden, dan is naakt een optie. Maar als je nabestaanden kiezen voor opbaren met een open kist, en dat mogelijk is, dan is het waarschijnlijk wenselijker om wel kleding aan te (laten) doen. Zorg in dat geval voor kleding die 100% biologisch afbreekbaar is. Bekijk goed de etiketten van de kledingstukken en kies kleding die voor 100% uit zijde, wol, biologisch katoen of linnen bestaat.

Begraven versus cremeren

Een begrafenis vergelijken met een crematie op basis van duurzaamheid is een kwestie van appels met peren vergelijken.  Bij een begrafenis heb je namelijk te maken met een graf, waarmee je aardig wat vierkante meters opeist. Bij een crematie daarentegen komt het energieverbruik kijken dat onder andere nodig is voor de crematieoven. Dat energieverbruik verschilt bovendien ook nog eens enorm per oven.

Resomeren

In de toekomst behoort resomeren misschien tot de mogelijkheden in Nederland. Resomeren wordt ook wel bio-cremeren genoemd en betekent ‘het oplossen in water’. Met behulp van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken, waarna er een steriele vloeistof en een schoon, wit poeder overblijft. Dit poeder kun je beschouwen als de as van de overledene. Als resomeren toegestaan wordt in Nederland, is dat de milieuvriendelijkste optie voor een uitvaart.

Beperk het aantal genodigden

Het zal je misschien verbazen, maar het meest vervuilende aspect van een uitvaart is het transport van alle genodigden. Vaak komen mensen met de auto uit alle hoeken van het land om een uitvaart bij te wonen. Een simpele oplossing voor dit ‘probleem’, is een uitvaart in besloten kring om zo het aantal genodigden te beperken.

Beperk het aantal locaties

Een andere duurzame keuze is om het aantal locaties voor de uitvaart te beperken. Kies bijvoorbeeld één locatie voor de gehele uitvaart; van opbaring tot samenkomst na de plechtigheid. Daarmee beperk je de totale hoeveelheid kilometers die de bezoekers, belangstellenden en genodigden afleggen. Wordt dit lastig? Dan kun je ook nog kijken naar locaties die op loopafstand van elkaar liggen, fietsen huren of kiezen voor een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Wel of geen uitvaartverzekering

Wil jij je uitvaart zo duurzaam mogelijk? Dan is het handig om je wensen voor je duurzame uitvaart op papier te zetten om in te schatten welk kostenplaatje daarbij komt kijken. Een gemiddelde uitvaart kost al gauw €8.000,-. Heb je genoeg spaargeld om je uitvaart zoals jij dat wenst te betalen of is het afsluiten van een uitvaartverzekering voor jou een goed idee?

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws