like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzaam werken: een baan vinden in de groene sector

Van: op 3 juni 2020

Wie weet ben je al groener aan het leven: recyclen, het gebruik van plastic verminderen, energie besparen of duurzamer reizen. Maar wat als je graag meer wilt doen? Met een duurzame baan in de groene sector kun je je ook op zakelijk gebied dagelijks inzetten voor een betere wereld. En zo’n duurzame baan vinden is niet zo lastig als je zou denken. Start met een voorbeeld cv en een cv maken wordt al een stuk simpeler. 

Wat is een duurzame baan?

Als je weet wat een duurzame baan precies inhoudt, kun je gerichter op zoek naar een bijpassende vacature. Ga je aan de slag in een functie waarbij je een product maakt of een dienst levert die bijdraagt aan het welzijn van mens, dier, milieu en klimaat, dan heb je een duurzame baan. Maar ook wanneer je werkt bij een bedrijf en je het product of de dienst ondersteunt of uitvoert. Zo kun je in een fairtrade winkel aan de slag, de promotie verzorgen voor een goed doel of receptionist zijn bij een duurzame financiële instelling. En vergeet zeker niet het werken voor waterschappen, gemeenten en andere overheidsinstellingen waarbij duurzaamheid en circulariteit op de agenda staan.

Vacature gevonden, en nu?

Tijd om te beginnen met het maken van een sterk cv en het schrijven van een sollicitatiebrief. Voor beide geldt: met een standaard document kom je er niet. Je vergroot juist je kansen op het binnenhalen van die baan door een stukje persoonlijkheid te laten zien en jouw sollicitatie af te stemmen op de vacature. Geef in het persoonlijke profiel op je cv aan wat voor soort baan je ambieert en leg dit verder uit in je sollicitatiebrief. Vertel waarom jij je aangetrokken voelt tot deze duurzame functie, wat jij doet om je steentje bij te dragen aan een betere wereld en waarom je juist voor dát bedrijf wilt werken.

Groeipapier: een cv om nooit te vergeten

Een verpletterende eerste indruk achterlaten bij je toekomstige werkgever? Maak van je cv een groeiende en bloeiende binnenkomer. Hoe? Door je curriculum vitae te laten printen op groeipapier. 

Het mooie aan groeipapier is dat het niet alleen een positieve en krachtige boodschap overbrengt, het is ook nog eens gemaakt van handgeschept, gerecycled papier en volledig composteerbaar. In het papier zijn zaden verwerkt. Heeft je potentiële baas je cv gelezen? Dan kan het papiertje in een pot of in de tuin gelegd worden. Twee handen aarde eroverheen en elke dag even water geven. Het papier composteert en de zaadjes blijven achter. Binnen een paar dagen beginnen de eerste plantjes al te ontkiemen en voor je het weet staat er een bloeiend minituintje op het bureau. 

Er zijn ook papiersoorten met groente- en kruidenzaadjes zodat jouw cv zelfs eetbaar wordt. De manier om vanaf dag één te laten zien dat duurzaamheid jou op het lijf geschreven is. En daarbij zal de ontvanger bij het zien groeien van de plantjes nog heel lang aan je blijven denken.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws