Het gebruik van plasticproducten met het label “biologisch afbreekbaar” zal de plasticvervuiling in de oceanen nauwelijks terugdringen. Ook de risico’s van plastics voor het mariene milieu blijven bestaan, blijkt uit een gisteren verschenen VN-rapport.
De auteurs van het rapport Biodegradable Plastics and Marine Litter van het VN-Milieuprogramma (UNEP), stellen dat volledige afbraak van biologisch afbreekbaar plastic alleen gebeurt in omstandigheden die in zee zelden of nooit voorkomen. Voor sommige soorten biologisch afbreekbaar plastic is een industriële composteeromgeving nodig en een temperatuur die langdurig hoger is dan 50 graden Celsius.
Ook is er beperkt bewijs dat suggereert dat het etiketteren van producten als ‘biologisch afbreekbaar’ bij het publiek de neiging vergroot om ze weg te gooien in de natuur. De auteurs wijzen verder op het probleem dat biologisch afbreekbaar plastic in de afvalstroom gescheiden gehouden moet worden van niet-afbreekbaar plastic voor recyclage. Als dat niet gebeurt, kan de kwaliteit van de gerecycleerde producten aangetast worden.
De zogenoemde oxo-afbreekbare plastics, die desintegreren door contact met zuurstof, zijn ook geen oplossing. In zee duurt het ongeveer vijf jaar voordat dit plastic uiteenvalt. Dieren kunnen deze deeltjes dan alsnog binnenkrijgen.
Plastic tassen
Vissen in de oceanen krijgen plasticdeeltjes binnen, waardoor ze in de voedselketen belanden en zo ook in de magen van bijvoorbeeld visetende vogels. Dieren die grote stukken plastic binnenkrijgen, zoals een plastic tasje, kunnen daaraan doodgaan. Het eten van plastic kan ook leiden tot ontstekingsreacties of de hormoonhuishouding verstoren.
Volgens recente schattingen van UNEP belandt jaarlijks zo’n 20 miljoen ton plastic in de oceanen. “Eenmaal in de oceaan, breekt dit plastic niet af, maar valt het uiteen in kleine deeltjes. Dit rapport laat zien dat er geen snelle oplossingen zijn. We moeten op meer verantwoordelijke wijze omgaan met de levenscyclus van plastic om de impact ervan op onze oceanen en ecosystemen te verminderen.”
In een studie uit 2014 stelt UNEP vast dat jaarlijks wereldwijd 280 miljoen ton plastic wordt geproduceerd. Slechts een heel klein deel daarvan wordt gerecycleerd.