like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Schultz: “Nieuwe VN-structuur nodig voor realiseren wereldwijde waterdoelen”

Van: op 19 november 2015

water aabn de pompMinister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft bij de Verenigde Naties in New York opgeroepen tot een nieuwe VN-structuur om ervoor te zorgen dat de wereldwijde waterdoelen ook echt worden gehaald. Water is in september van dit jaar uitgeroepen tot een van de Sustainable Development Goals van de VN. “Daar hoort een sterke en slagvaardige structuur bij waarin de wereldwijde waterproblemen in de volle breedte worden besproken en worden aangejaagd en waar concrete innovatieve oplossingen uit voortkomen”, aldus Schultz.

120 miljard dollar per jaar
Onder voorzitterschap van Secretaris-Generaal Ban Ki-moon werd in New York besproken hoe de ‘waterstructuur’ binnen de VN vorm moet krijgen. Aanleiding voor deze discussie is de Water en Sanitatie Week van de Verenigde Naties, waar water en rampen een belangrijk onderdeel zijn. Schultz: “Wereldwijd wordt de overstromingsschade geschat op 120 miljard dollar per jaar. En dan heb ik het nog niet over de menselijke drama’s. Water is een cruciale factor in het beëindigen van de wereldwijde conflicten en in werken aan vrede, gerechtigheid en welvaart.” Volgens de minister moeten overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschap op alle niveaus in actie komen – lokaal, regionaal, nationaal en dus ook mondiaal, bij de VN. “Er is aandacht voor waterproblemen, maar het is op dit moment versnipperd en onvoldoende concreet. We moeten het geld en de menskracht mondiaal bundelen.”

Preventie
Schultz wil niet alleen dat waterrampen hoger op de agenda komen, ze hamert ook op samenwerking en de daadwerkelijke uitvoering. Onafhankelijke werkgroepen, gericht op uitvoering, mogen volgens Schultz in het nieuwe platform dan ook niet ontbreken. “Mooie plannen zijn er genoeg, maar komen nog te weinig tot uitvoering. We hebben praktische oplossingen nodig, zoals de projecten die Nederland heeft voorgesteld in het Mekong Deltaplan in Vietnam en het Bangladesh Delta Plan 2100.”

HELP
Voorafgaand aan de VN-bijeenkomst was er op dinsdag 17 november een vergadering van het High Level Experts and Leaders Panel on Water and Disasters (HELP) over dit zelfde thema. Minister Schultz is vicevoorzitter van HELP. “Preventie loont. Het dividend is van onschatbare waarde: minder slachtoffers, minder schade en op de lange termijn economische groei en stabiliteit.”

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws