like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Alle stemwijzers, kieswijzers en partijprogramma’s voor de Tweede Kamer verkiezingen 2021

Van: op 7 juli 2020

stemwijzer kieswijzer

Op 17 maart 2021 worden de volgende parlementsverkiezingen gehouden. We kiezen dan de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer. Dat worden andere verkiezingen dan anders, in de nasleep van de coronacrisis. In de aanloop daar naartoe houden we je op de hoogte van ontwikkelingen en standpunten, vooral waar het om duurzaamheid en democratie gaat.

Momenteel hebben er 13 partijen zitting in het parlement. Partijen die aan de verkiezingen mee willen doen kunnen zich tot 21 december registreren bij de Kiesraad. Kandidaten dienen uiterlijk 1 februari 2021 te zijn aangemeld.

In de aanloop: lijsttrekkers en partijprogramma's

In de komende maanden kiezen de meeste partijen een lijsttrekker en stellen ze een verkiezingsprogramma samen. Corona en de economische crisis worden zonder meer belangrijke thema's. Black Lives Matter heeft recent het onderwerp discriminatie stevig in de maatschappelijke discussie gebracht, maar het is nog onduidelijk in hoeverre discriminatie ook een grote rol in de verkiezingen gaat spelen. Wij houden natuurlijk de vinger aan de pols voor de duurzame onderwerpen.

In de tussentijd onderzochten we welke onderwerpen voor de kiezers doorslaggevend zijn voor hun stem op een partij.

Dit zijn de lijsttrekkers:

 • CDA: Hugo de Jonge
 • ChristenUnie: Gert-Jan Segers
 • D66: Sigrid Kaag
 • Forum voor Democratie: ?
 • GroenLinks: Jesse Klaver
 • NLBeter!: Esther Fenema
 • Partij voor de Dieren: Esther Ouwehand
 • Partij voor de Toekomst: Henk Krol
 • PvdA: Lodewijk Asscher
 • PVV: Geert Wilders (zelfbenoemd)
 • SGP: Kees van der Staaij
 • SP: Lilian Marijnissen
 • VVD: Mark Rutte beslist pas in december
 • 50plus: ?

 

Natuurlijk wordt er al volop gepeild. Wil je meteen zien hoe jouw favoriete partij (of je grootste horror) er voor staat, kijk dan op onze Alle Peilingen pagina.

 

 

Stemwijzers

Stemwijzers worden doorgaans pas kort voor de verkiezingen geopend. We houden ze voor je bij.

stemwijzer De stemkeuzehulp Stemwijzer.nl heeft weinig toelichting nodig. De bekende en veel besproken website die je helpt bij de keuze van de partij die het best bij je past, inclusief kleine partijen.

 

kieskompasIcoon nr 2 is Kieskompas.nl. Kieskompas stelt gebruikers in staat om een uitgebreide analyse te maken van de keuzemogelijkheden. Voor gebruikers moet het volkomen helder zijn wat de beste keuze is en waarop deze is gebaseerd

 

 

Overzichten

Naast de interactieve kieswijzers zijn er ook een aantal websites die schematisch de verschillende standpunten van partijen in beeld brengen. Breed, of gericht op een specifiek onderwerp.

 

partijgedrag.nlOp partijgedrag.nl kun je zien hoe partijen zich hebben gedragen. Lees partijprogramma's en andere kieswijzers om de uitgedragen koers van partijen te vergelijken. Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst.

 

 

 

Kijk hier voor ons overzicht van alle peilingen.

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws