bruinkool ende gelande

De overwinning van de demagogie is nog groter dan de peilingen tijdens de verkiezingsavond van 20 maart aangaven. Forum voor Democratie komt met 13 zetels als grootste partij in de Eerste Kamer.

Het is slikken. En het is niet te bevatten hoe een partij die directe democratie voor zegt te staan, een wereldwijde wetenschappelijke consensus van meer dan 99% als oud vuil aan de kant schuift. Wie samenwerkt met Forum helpt het klimaat om zeep, zoveel is duidelijk.

Maar er is meer dat zorgen baart. Want als het mogelijk is om met zulke flagrante demagogische manipulatie zoveel mensen achter je te krijgen, wat let je dan om rattenvanger te spelen voor andere onderwerpen?

Het ontkennen van een overweldigende meerderheid in een klimaatstandpunt, dat bovendien niet op meningen, maar op wetenschappelijk bewijs is gebaseerd, is een ultieme vingerwijzing dat Forum de democratie alleen respecteert wanneer dat in haar wereldbeeld past.

Die waarneming past in een groter kader. Dat kader omvat het beeld van landen als Turkije, Polen en Hongarije, waar de democratie wordt gebruikt om haar zichzelf op te laten heffen en de Europese stabiliteit, die we eindelijk hebben bereikt na eeuwen van onderlinge oorlogen, naar de mallemoer te helpen.

Ook de uitspraken van Theo Hiddema, direct na bekend worden van de eerste peilingen, wijzen in die richting. Hiddema benadrukte bij herhaling dat Forum haar winst te danken heeft aan een campagne die uitsluitend op inhoud werd gevoerd. Wat betekent dat als die inhoud de werkelijkheid, en de wetenschappelijke klimaatconsensus, volstrekt negeert en als haar tegendeel wordt gepresenteerd?

Politiek duiden is nog meer dan in de dagelijkse sociale omgang kijken naar daden, en door woorden heen prikken. Regeren is vooruitzien. Partijen die ook maar een seconde overwegen om met deze beweging samen te werken bevorderen de afbraak van de samenleving en de wereld zoals we die kennen. En nee, die is niet perfect. Maar die is wel van ons allemaal, en wie de leugen helpt regeren maakt de hele wereld tot verliezer.

Peter van Vliet

Lees ook:

Thierry Baudet belazert de kluit

Wat betekenen de uil van Minerva en andere beelden van Baudet?

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws