like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Als Shell Eneco koopt wordt Zuid-Holland fossiele warmterotonde

Van: op 15 januari 2019

Shell moet uitgesloten worden van de potentiële kopers van Eneco. Shell is een 98% fossiele multinational, die met de verkoop van Eneco twee dingen wil bereiken: de kritiek op de fossiele koers smoren en een afzetmarkt voor fossiele warmte uit haar raffinaderijen in Pernis veilig stellen.
In Nederland zwelt de kritiek aan op Shell, omdat Shell vasthoudt aan z’n fossiele koers, zelfs inzet op groei van olie en gas. Shell doet er alles aan om die kritiek te smoren. De koop van Eneco past in het rijtje van trucs om Nederlanders te paaien. De consumentenafdeling elektriciteit van Eneco is de groenste van ‘de grote’ energiebedrijven. Minder bekend is dat de warmtetak én de zakelijke tak elektriciteit van Eneco niet groen zijn. 

Fossiele warmte gaat gemeenten gijzelen

De koop van Eneco is van strategisch belang voor Shell. In Zuid-Holland woedt al jaren een discussie over de omstreden ‘warmterotonde’ die fossiele warmte uit de Rotterdamse haven (oa van Shell Pernis) zou moeten leveren aan huizen in Zuid-Holland (oa aan Leiden en Den Haag). Fossiele warmte is niet duurzaam en creëert bovendien een nieuwe afhankelijkheid van de fossiele industrie. Via de aankoop van Eneco krijgt Shell het warmtemonopolie van Zuid-Holland in handen en regelt meteen z’n eigen afzetmarkt voor de fossiele restwarmte van Pernis. 
Joeri Oudshoorn (deskundige warmtetransitie): “Als Shell Eneco koopt verworden de 53 gemeenten die Eneco bezitten van eigenaar tot gijzelaar. En verzekert Shell haar ‘license to operate’. Voor een investering van 2 tot 3 miljard kan Shell de raffinaderij Pernis nog decennia lang open houden. Gemeenten komen in een lock-in van fossiele warmte omdat de politiek haar bewoners niet letterlijk in de kou kan laten staan.Het vale groene sausje is mooi meegenomen.” 
Femke Sleegers (woordvoerder Den Haag Fossielvrij): “Zolang Shell olie en gas oppompt, verergert Shell het klimaatprobleem. Terwijl Shell in Nederland opzichtig probeert een groen imago te kweken, vergroot Shell elders in de wereld z’n afzetmarkt voor olie en gas. Gemeenten mógen Eneco niet aan Shell verkopen.”
Den Haag Fossielvrij voert al zo’n drie jaar campagne tegen de greenwashing van Shell en de fossiele warmterotonde. Over de warmterotonde zei Sleegers: “Fossielvrij worden op fossiele restwarmte is net zo iets als vegetariër worden op een dieet van frikandellen. Je houdt jezelf voor de gek en je weet het.”
Foto: Pierre Crom

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Zuid-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws