like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Begraven of cremeren

Van: op 12 april 2017

begraven cremerenHet lijkt misschien een vreemde vraag, maar begravingen en crematies zijn naast een emotionele kwestie ook wel degelijk een milieu-gerelateerde kwestie. Wat is beter voor het milieu? De vraag is niet meer zo eenvoudig te beantwoorden als vroeger. Toen ging de uitvaart immers nog niet gepaard met het gebruik van kunstmatige onderdelen, of werden deze bij crematies niet mee verbrand. Denk daarbij bijvoorbeeld aan protheses, of bepaalde stoffen die het lichaam vrijgeeft waaronder lood, kwik en cadmium.

Dergelijke stoffen vergaan niet en blijven dus in de grond zitten, waardoor ze een zekere invloed hebben op de ondergrond. Zo bevindt zich tegenwoordig al tot 8 keer meer cadmium in de grond als een aantal duizend jaar geleden. En niet enkel bijvoorbeeld kunstmest maar ook begravingen zijn daar de oorzaak van. Het grootste probleem is echter dat dergelijke bestanddelen zich verspreiden via planten en dieren, waardoor ze een veel grote oppervlakte gaan beïnvloeden. Bij crematies worden schadelijke stoffen dan weer via de lucht verspreid.

 

De uitvaart en milieuvervuiling

Het organiseren van begravingen en crematies spelen dan misschien maar een minieme rol in de vervuiling van de natuur, maar er dient toch rekening mee gehouden te worden. Zowel crematies als begravingen veroorzaken ongeveer dezelfde effect qua milieubelasting, met als enige verschil de verontreiniging. Zo veroorzaakt een crematie de uitstoot van schadelijke bestanddelen, terwijl bij begravingen het ruimtebeslag een rol speelt.

 

Andere factoren

Daarnaast kunnen ook factoren zoals bevolkingsaantal belangrijk zijn. In drukbevolkte regio's wordt beter voor crematies gekozen, aangezien het ruimtebeslag daar belangrijker is. Als er bij een crematie dan weer verouderde ovens toegepast worden, klinkt een begraving eerder milieuvriendelijker. De allernieuwste ovens voldoen aan bepaalde regels en zijn dus ook beter voor het milieu. Tenslotte speelt de nabijheid van het crematorium of de begraafplaats een rol. De grootste milieubelasting wordt immers veroorzaakt door het vervoer dat bij begravingen komt kijken. Voor meer informatie, kijk eens bij Uitvaartcompact.nl.

Wat is nu de meest milieuvriendelijke optie? Bij die vraag komen zoveel factoren kijken dat het beste antwoord het volgende is: het hangt af van de omstandigheden van de begraving of crematie!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws