like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Nederland wil eerlijke bananen

Van: op 13 april 2017

fairtrade bananenZo’n 94% van de respondenten van de Kromme Kieswijzer wil dat hun supermarkt volledig op duurzame fairtrade bananen overstapt. Via deze kieswijzer wil Stichting Max Havelaar supermarkten stimuleren volledig over te schakelen op bananen die zijn ingekocht volgens eerlijke handelsvoorwaarden.

Op de Kromme Kieswijzer kun je aangeven in welke supermarkt de dagelijkse boodschappen worden gedaan. Vervolgens kan een verzoek om eerlijke bananen naar deze supermarkt worden gestuurd. Ruim 35% van de deelnemers die een bericht stuurde aan hun supermarkt met het verzoek, richtte dat aan Albert Heijn, dat daarmee veruit de meeste berichten ontving. Van de ‘Albert Heijn klanten’ gaf 94% aan 100% fairtrade bananen te willen; bij Jumbo 97%, bij Lidl 98% en bij Dirk zelfs 99%.

 

79% wil niet ‘moeten zoeken’ naar eerlijke bananen

Supermarkten PLUS, SPAR en Marqt zijn de enige supermarkten in Nederland die 100% van hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden inkopen. Consumenten hoeven hier niet te zoeken. En dat willen ze ook niet, zo blijkt uit de Kromme Kieswijzer: 79% wil niet ‘moeten zoeken’ naar eerlijke producten. Om hun impact te vergroten en het consumenten makkelijker te maken, kunnen supermarkten volledig overschakelen op fairtrade bananen.

 

Betere leef- en werkomstandigheden via eerlijke handelsvoorwaarden

In Nederland eten we jaarlijks ruim 720 miljoen bananen, zo’n 42 per persoon. Helaas laat onderzoek zien dat lage prijzen ertoe leiden dat bananenboeren nog steeds onder slechte omstandigheden leven en werken. Daarom pleit Max Havelaar ervoor dat naast strenge milieueisen voor de bananenboeren, ook harde sociale eisen worden gesteld, met name aan de prijzen waartegen bananen worden ingekocht. Eerlijke handelsvoorwaarden zouden de norm moeten zijn, niet de uitzondering.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ida Fokkens schreef:

  Koop bio bananen.
  Boeren krijgen daar wel eerlijke prijs.

 2. MagicK Margie schreef:

  Eerlijke bananen hoeven niet in plastic zakjes als er alleen eerlijke bananen verkocht worden.

  Volgende belangrijke zet
  Organische scharreleieren
  Neem voorbeeld van div supermarkten over van Schotland daar kun je geen legbatterij ei kopen..

  De deur uit met alle troep… zo super is een supermarkt niet.
  Laat de super toch links liggen
  Ze zijn er echt niet om op de kleintjes te letten…
  Ga recht op je doel af. Koop bij de kleine man…dat is overleven op alle vlakken
  Kweek je eigen groenten en kruiden. Een bak van 1m2 geeft al een overvloed van (h)eerlijkheid.
  Kind kan de was doen!!!

 3. kees schreef:

  maar niet in plastic zakjes!